Pachuť krmí občany politickou „břečkou“

Praha - Sedm panelů zobrazující člověka krmeného barvami – seznamte se s fotografickým projektem Ladislava Vondráka. Set těchto obrázků je nyní vystaven na zdi pod pražskými Letenskými sady. Právě tímto setem zahajuje galerie Artwall letošní program.

Snímky studenta Vysoké školy uměleckoprůmyslové útočí na současný problém společnosti, a to konkrétně na politickou situaci. Autor chtěl svou prací poukázat na nekonečné mocenské tahanice, korupční skandály a nenaplněné předvolební sliby. „My budeme žrát a vy nám to budete žrát,“ prohlašuje Vondrák na adresu domácí politiky. Její primárním zájmem je podle umělce „neomezený přístup ke korytům“.

Důležitá je forma, s jakou krmený svou potravu přijímá. Všem fotkám tedy vládne pasivita, odevzdanost, letargie či ponížení. Občanům tak z této vydatné porce zůstane pouze pachuť v ústech.

Barevná výstava zvítězila v konkurenci více než osmdesáti návrhů českých i zahraničních umělců. „Při výběru projektů pro ARTWALL 2012 jsme hledali sdělení, které by dokázalo oslovit svou vizualitou a přitom se kriticky týkalo dění kolem nás,“ zdůvodnil své rozhodnutí kurátor Petr Motyčka.

Ladislav Vondrák před fotografií projektu Pachuť
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK

Galerie je aktivní znovu po třech letech. Magistrát před časem odstoupil od smlouvy, podle níž Artwallu poskytoval zeď, na níž se prezentují vystavovaná díla. Stalo se tak po výstavě s názvem Kolektivní identita skupiny Guma Guar. Ta se totiž pomocí parodie navážela do kampaně magistrátu na uspořádání olympiády v Praze. Místo sportovců se tak na plátně ocitli šéfové podsvětí a další osoby spojené s kriminálními zločiny. Mezi vystavovanými se objevil třeba podnikatel František Mráz.

Artwall se vždy snaží upřednostnit téma, které svým obsahem naráží a konfrontuje nynější společenské problémy. Vernisáž k projektu Pachuť se koná v holešovickém DOXu a výstavě definitivně odzvoní na konci června.