To bude zase tanec!

Praha - Taneční průvody a happeningy, ale i lekce egyptského břišního tance nebo argentinského tanga budou součástí oslav Mezinárodního dne tance, který připadá na 29. dubna. Kromě Prahy se k oslavám letos přidá dalších 28 českých a moravských měst.

Program odstartuje 29. dubna ve 14:00 společným tanečním happeningem na piazzetě Národního divadla. Zájemci si při něm mohou zatančit choreografii „flashbomb“, kterou sestavila skupina Dance2XS. Organizátoři vytvořili podrobnou taneční mapu Prahy. Plánek je ke stažení na stránkách Vize tance, sdružení, které oslavy zajišťuje, a k dostání na všech místech, kde se bude tančit.

Do celorepublikových oslav se zapojí desítky organizací. Pražské Divadlo Archa spolu s taneční skupinou VerTeDance chystá projekt Simulante bande. Jde o taneční inscenaci-dialog zdravého a fyzicky handicapovaného člověka. V rámci večera hereckých osobností ve Studiu Alta se zase představí známí herci jako Taťána Medvecká nebo Anna Polívková, kteří v krátkých skečích „odtančí“ svůj pohled na tanec.

V Brně chystají taneční improvizace v centru města skupiny současného tance Filigrán a Bardo. Taneční happeningy připravují i další místa. „Mezi nejaktivnější města patří určitě Třinec, kde se tančí již od 9 hodin ráno a pestrý program končí až ve večerních hodinách, v Lanškrouně se v různých tanečních formacích sejde na nádvoří zámku až 200 tanečníků, aby si zatančili společnou choreografii, tančí se ale také tradičně ve Valašském Meziříčí, Žamberku, Ostravě, Plzni, Domažlicích a dalších 20 městech,“ doplnila k programu koordinátorka akce Petra Kašparová.

Mezinárodní den tance se slaví od roku 1982, každoročně jej doprovází i speciální poselství, jehož autory jsou hvězdy světové taneční scény. Autorem letošního provolání je významný současný belgický tanečník a choreograf Sidi Larbi Cherkaoui, jehož představení Sutra, na kterém spolupracoval s tibetskými mnichy, mohli diváci v Česku vidět během loňského ročníku festivalu Tanec Praha.

Reportáž Ivy Němcové (zdroj: ČT24)
Vydáno pod