Brněnská Anna Karenina se ptá: Kam odchází láska?

Brno - Jako „vztahový kabaret“ o milostném vzplanutí a následném ochladnutí pojalo Národní divadlo Brno dramatizaci slavného románu Anna Karenina. Režie se ujal Daniel Špinar, tvůrce, který novým způsobem pohlíží na klasické látky. V této sezoně již uvedl v Redutě svou verzi Valmonta.

Při nastudování románu spisovatele Lva Nikolajeviče Tolstého si divadelníci vybrali dramatizaci současného německého autora Armina Petrase. „Uvádíme ji v české premiéře,“ uvedl překladatel textu a umělecký šéf Reduty Petr Štědroň.

Tolstého román vypráví o síle vášně, která dokáže prorazit hranice společenských konvencí, ale vzápětí uvadá. Hrdinkou je vdaná Anna Kareninová, jež má milostný poměr se svým osudovým mužem - mladým důstojníkem Vronským. Vztah ji ale ničí a uvrhá do zoufalství, jež vede až k fatálnímu konci.

„Pokud někdo čeká, že inscenace bude klasickým převodem románu, tak bude asi zklamán. Sám pro sebe představení označuji jako vztahový kabaret pro sedm postav,“ uvedl Špinar. Režisér prý v inscenaci hledá odpověď na otázku, kam odchází láska a co se stane s prvotní zamilovaností poté, co vyprchá vášnivé vzplanutí. Historické reálie Ruska 19. století v inscenaci ustupují do pozadí.

Hlavní roli ztvární na prknech Reduty hostující ostravská herečka Tereza Vilišová. Annina manžela hraje v Brně Martin Sláma, Vronského ztvární Jiří Vyorálek. V dalších rolích se představí například Petr Bláha a Gabriela Mikulková. Autorkou scény je Henrich Boráros, kostýmy navrhla Linda Boráros. O hudební doprovod se přímo na jevišti postará Ondřej Merta. Premiéra je v divadle Reduta v pátek 27. dubna.