Rocková ikona Foo Fighters konečně v Praze

Praha – Jedna z nejpopulárnějších rockových formací současnosti, modla Foo Fighters, rozduní 15. srpna pražskou O2 arenu. Kapela je po vydání studiové nahrávky Wasting Light na vrcholu a letos navíc posbírala i pěknou řádku cen Grammy. Po Metallice, Pearl Jam, Red Hot Chilli Peppers a Coldplay je to tedy další velké jméno, které si zapsalo Česko na svůj koncertní seznam.

Foo Fighters si někteří neustále spojují s legendou grunge Nirvanou. Frontmanovi Daveu Grohlovi už bubnování ve zmíněné skupině Kurta Cobaina nikdo neodpáře, ale je také nutné přiznat fakt, že Grohl i jeho kolegové stín Nirvany už dávno překročili.

Dave si podle svých slov však již ve svém bubenickém období schovával stranou věci, které napsal sám a zbytku Nirvany je odmítal ukázat. Po smrti Cobaina přizval ke svému projektu i spoluhráče Pata Smeara a Foo Fighters byli na světě. Pojmenování si údajně vybrali z terminologie druhé světové války a má označovat „neidentifikovatelný létající předmět“.

Na scénu pětice pronikla v roce 1995 a od té doby ji obohatili sedmi oficiálními studiovými deskami. S poslední Wasting Light se po čase opět vrátili k syrovému kytarovému zvuku a vypustili ven čtyři singly. Album přitom pánové nahrávali „podomácku“, v garáži zpěváka Davea. Produkce se neujal nikdo menší než Butch Vig, na straně jedné světoznámý producent a na straně druhé člen slavného rockového uskupení Garbage.

Českým fandům se Foo Fighters představí v rámci turné k poslední desce. Vstupenky se pohybují v cenové relaci od 1 190 Kč až po 1 790 Kč. Předprodej startuje 2. května.