„Máme otevřeno!“ hlásají holešovické galerie

Praha – Dnes již zdevastované zaměstnanecké lázně bývalých pražských Elektrických podniků se na čtyři dny proměnily v rozsáhlý galerijní prostor. Vedení je výjimečně zpřístupnilo návštěvníkům kvůli vernisáži, která proběhne v rámci druhého ročníku akce Máme otevřeno. Vše mají na triku holešovické galerie, jež se do prohlídek zapojí také. Čas na návštěvu mají Pražané pouze do neděle.

Galerie chtějí upoutat pozornost na větší i menší akce, které samy nabízejí. Akci opakují dvakrát ročně během jara a podzimu, aby udrželi lidi v obraze. Projektu se zúčastní na čtrnáct výstavních síní.  Vernisáž v bývalých výše zmíněných Elektrických podnicích zahájila divadelní skupina Vosto5 improvizovanou prohlídkou s komentáři.

Pracující zde kdysi relaxovali v rašelinových koupelích, podstupovali vodoléčbu a další lázeňské zákroky. Místních služeb mohli využívat řidiči autobusů, tramvají ale i trolejbusů. „To se dnes už málo ví, že v Praze také jezdívaly trolejbusy,“ podotknul jeden z organizátorů. Přes osm set metrů čtverečních nyní ale na krátký čas zaplnila zhruba třicítka mladých umělců a jejich děl.

Úkol zadaný výtvarníkům zněl celkem jednoduše: oživit lázně libovolným způsobem. Tato možnost otevírá dveře nevázané kreativitě, takže většina nápadů vznikala dokonce až na místě. Některé z děl jsou nenápadně schovaná, a proto by pátrajícímu neměla chybět speciální orientační mapka vytvořená zvlášť pro tyto účely. Tím ale dobrodružství nekončí – stačí pouze napovědět, že na určitá místa je potřeba baterka.

Samotným umělcům se pracovalo dobře. „Já jsem využil skel, která jsem tady našel. Vytvořil jsem na ně speciální konstrukci, která reflektuje téma, kterým se zabývám, což jsou možnosti fotografického obrazu,“ řekl vystavující fotograf Radek Brousil.

Další objekty podniku na Vltavské už ale majitelé využívají třeba k pořádání koncertů všeho druhu. V dalších organizují přednášky, poskytují jazykové kurzy nebo hrají divadlo. To vše platí jak pro mladé, tak pro seniory. Budova Elektrických podniků se otevřela v roce 1935, není tomu ale zas tak dávno, kdy se její křídla proměnila na kulturní centrum.