Lumetův Pahorek se brilantně pere s vojenskou diktaturou

Praha - Americký filmový režisér Sidney Lumet tvoří bezesporu důležitou část kinematografie druhé poloviny dvacátého století. O tom svědčí i fakt, že čtrnáct jeho snímků nominovala akademie na Oscara. Jím režírovaný Pahorek brilantně prezentuje ukázku tupé militantní nadřazenosti a v hlavní roli se představil hvězdný Sean Connery. ČT2 film uvede dnes ve 20:50 v rámci cyklu Velikáni filmu.

Spalující vedro libyjské pouště, venku zuří druhá světová válka a uvnitř kárného tábora pro trestance panují jasná pravidla. Kdo si otevře pusu, aby si snad dovolil s něčím nesouhlasit, musí se potýkat s následnou reakcí dozorců, kteří nekompromisně udržují pořádek. A přesně do téhle situace vstupuje Joe Roberts (Sean Connery) a čtyři další noví vězni, aby trpěli pod „nadvládou“ seržanta Williamse.

Ten je i za sebemenší prohřešek, jakým je třeba zasmání se vtipu na jeho adresu, s oblibou nechá šplhat nahoru a dolů z písečného pahorku. Vše s bagáží na zádech a ve spalujícím vedru. Není divu, že jeden z nových vězňů tvrdou drezuru a narůstající šikanu z Williamsovy strany nevydrží a umírá spolunocležníkům v cele přímo před očima.

  • Pahorek autor: Warner Bros. , zdroj: ČT
  • Pahorek autor: Warner Bros. , zdroj: ČT

Roberts má jasno – za smrt jeho kamaráda Stevense jasně může seržant a ten by také měl nést následky. Jenže místní diktatura vidí vše jinak, a tak začíná lítý boj za spravedlnost. Obyčejný trestanec bez práv se pokouší přemoci zrůdnou mašinerii vojenského poručnictví na místě, kde je lidská důstojnost denně vláčená v prachu pouště.  

Sidney Lumet ve zkratce

Sidney Lumet se narodil v americké Pensylvánii do židovské umělecké rodiny. Jeho matka byla tanečnice a otec režisér. Ještě jako malý chlapec začínal v rádiu a v dospívání se začal věnovat divadlu. Za druhé světové války bojoval na frontě a právě odsud si nejspíš přinesl inspiraci pro svá pozdější válečná dramata.

Do poloviny 50. let se věnoval herecké profesi. Pomáhal ale také tvořit televizní show nebo režíroval divadelní hry. Osud ho ale nakonec přivál do Hollywoodu, kde natočil téměř šedesát filmů, z toho čtrnáct nominovaných na Oscara. Zlatou sošku však sám dostal až v roce 2005 za celoživotní dílo.

Svůj režisérský debut si odbyl v roce 1957 a od té doby vyrobil v průměru jeden až dva filmy ročně. Jeho spolupracovníci ho charakterizovali coby „intenzivního vypravěče“ a „jednoho z nejvřelejších režisérů“. Nesl si s sebou i pověst skvělého filmového „řemeslníka“.

Lumetův charakter tedy přitahoval spoustu herců a s některými umělci se stali nerozlučnými přáteli. Měl ale i své oblíbence, což je jasný příklad Seanna Conneryho, kterého obsadil do pěti filmů. Sidneyho kouzlu však podlehlo i mnoho žen – režisér byl čtyřikrát ženatý. Zemřel v roce 2011 ve věku 86 let.

Pahorek: Válečné drama (1965). Hrají: Sean Connery, Harry Andrews, Ian Bannen, Alfred Lynch, Ossie Davis a další. Režie: Sidney Lumet.  

Ukázka z filmu Pahorek (zdroj: ČT24)