Pouze hlas - první český a-cappella festival

Praha - Za jejich zády nestojí skupina, na kterou se mohou spolehnout. Jejich nástrojem je pouze hlas, který je zároveň celou kapelou, nahrazuje rytmické nástroje a obstarává veškerou melodii - zpívají a-cappella. V sobotu 28. dubna se v Praze uskutečnil první český a-cappella festival.

„Hlasy mají obrovský potenciál, který člověk normálně nerozvíjí tímhle směrem, ani jako zpěvák si nevyzkouší tolik poloh jako v a-cappelle,“ říká Barbora Vaculíková z Yellow Sisters. Na festivalu dále vystoupily skupiny G*apeels, Hlasoplet, Totál Vokál, VOSK a Všelijak.

Na repertoáru vokálních skupin jsou styly rhythm and blues, soul, jazz, gospel, reggae, latino nebo beatbox. Mnozí zpěváci začínali v pěveckých sborech a chtěli se rozvíjet dále.

Pražský festival chce založit tradici jedinečné akce, která u nás oproti jiným evropským zemím chybí. Největší festivaly tohoto druhu pořádají Německo nebo Velká Británie. „Třeba ve Spojených Státech není ojedinělé, že se vokální muzika jako taková vyskytne na takovém festivalu, jako tady známe Rock For People,“ připomíná Olda Borůvka z mužské vokální skupiny VOSK.

PRAGUE A-CAPPELLA FESTIVAL 2012 - 28. dubna, P.M. Club, Praha 2

Reportáž Petry Schubertové (zdroj: ČT24)