Bohemia mia - téměř sto let stará kapitola česko-italské historie

Praha – K událostem první světové války se vrací putovní výstava, jejíž první zastávkou je od 1. května Italský kulturní institut v Praze. Archivní fotografie připomínají nepříliš známou etapu českých a italských dějin, kdy byly na území válečných Čech a Moravy přestěhovány tisíce Italů z oblastí náležející k Rakousku-Uhersku.

Výstava Bohemia mia se soustředí na oblast Valle di Ledro. „Z této oblasti sem bylo evakuováno 3 335 obyvatel. Byli pět dní na cestě nákladními vlaky, zabalit si mohli jen dvacet kilo zavazadel. Jednalo se převážně o ženy, děti a starce,“ přiblížila tehdejší situaci Jaroslava Otipková ze Spolku přátel Ledra.

O vystěhování Italů do Čech a na Moravu rozhodly rakousko-uherské úřady po vstupu Itálie do války. Jednalo se o oblasti náležející k mocnářství. Předpokládalo se, že mimo domov budou Italové několik týdnů, nakonec se do něj ale mohli vrátit až téměř po čtyřech letech.

Setkání Čechů a Italů provázelo napětí na obou stranách. Jedni nevěděli, koho mají očekávat, druzí zas, co je čeká. „Navíc fungovala jazyková bariéra,“ připomněla Otipková. „Ale Italové byli velice pracovití a přátelští, takže si brzy získali přízeň českých obyvatel,“ dodala.

Vazby mezi Čechy a Italy, které se utvořily během první světová války, se nezpřetrhaly ani po téměř sto letech, jak dokázal i česko-italský program uplynulého víkendu, jehož součástí byla podle Otipkové emotivní mše v chrámu sv. Víta za Italy, kteří zde v Čechách zemřeli.

„Vystavené fotografie pocházejí převážně z dědictví italských rodin. Přivezli si je zpět do vlasti a uchovali nejen jako vzpomínky na Čechy, ale i jako upomínku na část života, která pro ně byla velmi těžká, ale ve které prokázali statečnost a sílu a také si našli nová přátelství,“ poznamenala Otipková.

V Italském kulturním institutu budou snímky vystaveny do 11. května. „Pak bychom je chtěli ukázat v místech, kde Italové pobývali,“ doplnila Otipková k dalšímu programu putovní výstavy. „Po Praze následuje Příbram, potom Svatá Hora, Všeň, Nový Knín a Chyňava. Slibujeme si od toho, že Češi otevřou archivy svých babiček a objeví další archivní fotografie,“ doufá.

Rozhovor s Jaroslavou Otipkovou (zdroj: ČT24)

O této kapitole českých a italských dějin vznikl také dokument. Přehrát jej lze na stránkách České televize.