Piráti The Tap Tap jsou proti konci světa

Praha - Desátý benefiční koncert Párty na kolečkách se kapela The Tap Tap rozhodla uspořádat v pirátském stylu. Skupina hudebníků se zdravotním postižením také 2. května v pražském Divadle Archa představí práci handicapovaných studentů kurzů Studeo a pokřtí „oficiální hymnu proti konci světa“.

Mezi hosty The Tap Tap se objeví Tonya Graves, Tomáš Hanák, Ondřej Hejma, Xindl X, Robert Nebřenský, Jan Haubert, Miloš Vacík, Markéta Krausová a španělská kapela Milion Dollar Mercedes Band, kterou založil saxofonista a zpěvák Tomáš Průša, bývalý člen kapely Vltava.

Celý večer se odehraje v pirátském stylu. Divákům, kteří přijdou v převleku za piráta, The Tap Tap nabídne zdarma legální stažení skladby Konec světa - zrušeno. Píseň, která poprvé zazněla loni na mikulášském koncertu ve Státní opeře Praha, napsal Tomáš Hanák. „Doufám, že tato píseň bude znamenat konec světa, ale toho blbého světa a té blbé nálady a konečně se vrátí radost,“ poznamenal Michal Nejtek, autor hudby.

Skladba vznikla k chystanému Koncertu proti konci světa, který se uskuteční před koncem mayského kalendáře, letos 20. prosince v pražské O2 areně. „Touto písničkou a následně koncertem chceme shromáždit co nejvíce pozitivní energie a pokusit se tak odvrátit avizovaný konec světa,“ plánuje kapelník The Tap Tap Šimon Ornest.

Zanedlouho se Párty na kolečkách chystá také do dějiště letních olympijských her v Londýně, aby vystoupila v doprovodném programu olympiády. „Je skvělé být toho součástí a nějakým způsobem kulturně přispět,“ říká Jiří Holzmann, člen kapely The Tap Tap. „Londýn je pro nás modla, protože je tam zhruba sedm fotbalových týmů, které působí na profesionální úrovni,“ dodává Holzmann i za kamaráda Ladislava Angeloviče. Oba jsou, jak sami říkají, velcí fotbaloví fanoušci.

Mimořádné hudební uskupení The Tap Tap vzniklo v roce 1998, kdy jej založili studenti Jedličkova ústavu. Na doprovodné nástroje pak hrají hostující profesionální hudebníci. Vozíčkáři mají za více než deset let práce za sebou stovky koncertů a festivalů doma i v zahraničí. První CD s názvem Hopšidyridy nahráli The Tap Tap v roce 2006 s ukrajinskou kapelou Huculyk.

Předchozí Párty na kolečkách přenášel živě web ČT24. Záznamy najdou zájemci na následujících odkazech:

Reportáž Petra Viziny (zdroj: ČT24)