Szidi Tobias žárlí na manželovy „zálety“

Praha – „Pro mě a mou generaci k sobě patří jako chléb s máslem a okurkou,“ poznamenává ke vztahu slovenštiny, maďarštiny a češtiny Szidi Tobias. Slovenská herečka a zpěvačka se prosadila i v Česku, kde ji lze vidět na jevišti i na pódiu a slyšet v češtině i slovenštině.

Tobias bývá označována za následnici první dámy českého šansonu Hany Hegerové. „Lichotí mi to, samozřejmě, i když si myslím, že máme v mnohém rozdílný projev,“ podotkla k tomuto srovnávání zpěvačka.

Společný s Hegerovou mají slovenský původ a také spolupráci s Michalem Horáčkem, který Tobias pomohl dostat blíže k uším českých posluchačů. „Teď má vyjít nová deska Český kalendář, kde budu mít tři nebo čtyři písničky,“ prozradila, co dalšího s textařem chystá. Kromě nazpívání villonských balad zazněl její hlas také v lyrikálu Kudykam anebo na desce Ohrožný druh.

Zpěvaččiným dvorním textařem je ale její manžel Peter Lipovský. „Má mě tak přečtenou a zmapovanou, že se mě mnozí ptají, jestli texty píše na moje náměty. A já na to odpovídám, že máme společný život, takže i pocity máme společné. Ale i když jsme ještě nebyli partneři, tak mě udivovalo, že muž tak dokonale zná ženskou duši,“ říká Tobias a přiznává, že na manželovy textařské „zálety“ žárlí.

Lipovský také otextoval její v pořadí páté album Ať se dobré děje, které vyšlo v listopadu loňského roku. Autorem hudby je zpěvaččin dlouholetý spolupracovník Milan Vyskočáni. CD Tobias představuje v současné době na jarním turné po Česku, nejbližší koncert bude 13. května v Prachaticích, následují Český Krumlov (14. května) a České Budějovice (15. května). Navíc bude Tobias jednou z hvězd pražského festivalu Sen letní noci a objeví se také v létě v programu Metropolitního léta hereckých osobností.

Rozhovor se Szidi Tobias (zdroj: ČT24)