Filmy z písku

Písek - Označení „město filmu“ doprovází turistickou sezonu v jihočeském Písku. Za své si téma vzalo i letošní Cipískoviště, které se koná od 11. do 13. května. Nabídne filmy spojené s Pískem a filmovými motivy se budou inspirovat i tvůrci obřích soch - jak jinak než z písku.

Písek i okolní krajina byl ve 30. a 40. letech minulého století vyhledávaným letním sídlem, které si vedle hvězd kinematografie Lídy Baarové, Zorky Janů, Jiřiny Štěpničkové, Gustava Nezvala a Svatopluka Beneše oblíbili spisovatelé, scenáristi, režiséři a hudebníci. I po válce tam vznikla řada celovečerních filmů včetně Vávrovy husitské trilogie, Dobrého vojáka Švejka či Markety Lazarové.

Ze snímků, které se natáčely v Písku a okolí, zařadilo Cipískoviště do svého programu nejnovější počin Bohdana Slámy Čtyři slunce, hudební tituly V peřině a Trhák, z filmů pro pamětníky pak Kluky na řece a Měsíc nad řekou. Zároveň organizátoři zapůjčili od Národního filmového archivu historické dokumenty. Projekce - protože převážně jde o filmy němé - bude doprovázet hudba.

Reportáž Veroniky Kabátové (zdroj: ČT24)

Za hudebního doprovodu proběhne i vernisáž soch z písku 12. května dopoledne. Pískosochaři je tvoří na motivy filmů Kluci na řece, Lotrando a Zubejda, Měsíc nad řekou a Jestřábí moudrost a Hogo fogo Homolka. Druhá část trilogie vznikla v roce 1970 a režisér Jaroslav Papoušek tehdy do početného komparsu a vedlejších rolí obsadil zaměstnance lesního závodu v jihočeském Živci a kynology z tehdejší pobočky v Písku.

Filmy a sochy doplní i výstava Písek - město filmu na nábřežích řeky Otavy. Na dvaceti panelech připomene vybrané filmy a osobnosti písecké kinematografie.