Spisovatel Paolini podepisuje v Praze svou poslední knihu

Praha – Autor celosvětového bestselleru Odkaz Dračích jezdců Christopher Paolini přijel do České republiky. Se svými fanoušky zde totiž chce symbolicky uzavřít svou literární fantasy sérii o chlapci Eragonovi a jeho dračici Safiře. V hlavním městě zůstane až do konce víkendu. Fanoušci se s ním mohou v sobotu setkat na autogramiádě v Paláci knih Luxor.

Osmadvacetiletý autor přiznává, že loučení s postavami pro něj bude náročné, protože s jejich osudy prožil dlouhých čtrnáct let. Na druhou stranu je rád, že se čtenáři konečně dozvědí, jak celý příběh dopadne, a on se bude moci věnovat nové práci. Jak sám prozradil, má hodně plánů. I když o nich mluví tajemně, přiznal, že se jeho příznivci mohou těšit jak na fantasy, tak i na klasickou beletrii. 

Rozhovor s Christopherem Paolinim (zdroj: ČT24)

Příběhy Eragona začal psát z nudy. Jako malý totiž vyrůstal v americkém státě Montana - jeho rodina neměla televizi, ve vesnici nebyl signál, takže mladý Christopher zůstal úplně izolován od okolního světa a musel se zabavit sám. Ze školy odešel relativně brzy, aby se mohl učit doma, kde si s oblibou také četl dobrodružnou literaturu. Koncept své knihy prý plánoval už od začátku, jen musel finální díl rozdělit na dvě knihy, jinak by konec čtenáři „neučetli“. 

Proč se Paoliniho knihy staly hitem? Jednak v sobě snoubí klasické prvky fantasy, které jsou už samy o sobě dost silnou zbraní. Ve fantasy si autor může dovolit cokoli, a jak spisovatel podotkl, jeho psaní je nesmírná „legrace“. Dračí jezdci se ale dobře uplatnili také díky reálnému přemítání o smyslu života či díky zabíhání do sebereflexe. 

Ačkoliv mladý autor vyrůstal v uzavřeném vlastním světě, cestování a propagaci jeho příběhu nebere jako přítěž. „Jsem vděčný za každý den, kdy se mohu setkat s lidmi, kteří čtou mé knihy,“ říká s úsměvem. 

K první části vznikla i stejnojmenná filmová adaptace. Ta se ale nesetkala s pochvalnou kritikou, hlavně ze strany fanoušků. Namítají, že snímek pozměnil vyznění příběhu a až příliš se liší od knihy. Pokračování Eldest, Brisingr a závěrečnou Inheritance tedy zatím nikdo na plátno nepromítl. Inheritance vyšla v loňském listopadu a doposud se jí prodalo přes dvacet pět milionů kopií.