Bestseller Strýček Ludvík dobývá dětská srdce

Praha – Dobrosrdečně usměvavý panáček se čtyřmi vlasy, brýlemi a kšandami obepínající jeho zakulacené břicho. Toť čerstvý hrdina dnešních knížek pro děti, který pochází z dílny izraelského spisovatele Jannce Leviho. Jeho strýček Ludvík sbírá jednu cenu za druhou, a tak přijel autor v těchto dnech osobně do Česka, aby dětem knížku představil.

Konkrétně tak učinil v pražské židovské Lauderově škole, kde své dílo prezentoval. Malí čtenáři v něm mohou najít klasické pohádkové postavy, jako jsou obři, strašidla a kouzelníci. Na druhé straně se ale neochudí o moudra nebo o vysvětlení, co je v životě důležité. Pohádkový strýček je zkrátka univerzální postavičkou pro děti odlišných národností, napříč různými kulturami. Strýček Ludvík v honduraských stepích je určen pro věkovou kategorii od 4 do 6 let, ale uchvátí prý i dospělé. 

Reportáž Lucie Klímové (zdroj: ČT24)

Spisovatel Levi plánuje sepsat i další příběhy, takže ten, který právě vychází v nakladatelství Práh, je první z pěti osudů sympatického světoběžníka. A jak už název napovídá, právě v této části zavítá postava do stepí v Hondurasu. 

Kritika přirovnává charakter Ludvíka k novému baronu Prášilovi. Jak jej však vidí jeho otec Levi? „Strýček Ludvík má v sobě něco univerzálního, je to starý muž, trochu při těle, má jen čtyři vlasy, ale duchem je stále dítě, a to je přesně to, co mají děti rády. Když je starší člověk pořád svým způsobem dítětem, má fantazii, má rád dobrodružství a hledání pokladů,“ vysvětluje autor. Ludvík navíc vznikl úplnou náhodou, když Levi hlídal své synovce a neteře a jen tak z plezíru vysypal z rukávu improvizovanou pohádku. 

Před dvěma lety obdržela kniha nejvýznamnější izraelské literární ocenění Cenu knihovníků, která se uděluje dětským titulům. Knížka také boří mýty o nezáživnosti či pochmurnosti izraelské literatury. Série však nabízí i interaktivní internetové stránky, jejichž správcem není nikdo jiný než strýček Ludvík. Reálnou podobu mu vtiskl ilustrátor Janiv Šimoni.

Vydáno pod