Lázně, v nichž i Váchal by se ráchal

Litomyšl - Je to město neobyčejně kulturní a lázeňské. Bohužel tamější lázně vyhledávány jsou pouze domorodci a také vodu tam nikdo nepije, napsal Josef Váchal v Krvavém románu o Litomyšli, která si výtvarníka a spisovatele téměř přivlastnila. „Staroslávná krasavice“, jak ji v knize nazývá, sice žádné léčivé prameny nabídnout nemůže, ale za lázně se přesto označuje – za lázně ducha.

Zatímco klasické lázně jsou zaměřeny především na léčbu a rekonvalescenci těla, na duši je Litomyšl. „Lázně jsou spojeny s vodou, litomyšlské lázně jsou ale lázně ducha, jsou spojeny s Josefem Váchalem a on neměl rád vodu,“ vysvětlila Alena Stráníková z Wellnessu Savitar.

„Chceme-li viděti něco skutečně krásného, musíme zajíti na předměstí a navštíviti Portmoneum,“ uvedl jeden z tipů vhodných k duševní rekonvalescenci Váchal ve svém románu z roku 1924. Portmoneum zřídilo nakladatelství Paseka, jehož název je se spisovatelem a grafikem také spojen (mimochodem sídlí v ulici Josefa Váchala), v domě sběratele umění a amatérského tiskaře Josefa Portmana.

Zámek Litomyšl
Zdroj: ČT24/Alžběta Vejvodová

Ten svého přítele výtvarníka v roce 1920 požádal, aby dvě místnosti domu, kde je dnes muzeum nesoucí Váchalovo jméno, vyzdobil svými malbami. „Mnoho lidí netušilo, že to, co je o tom v Krvavém románu napsáno, není fikce, ale že se jedná o konkrétní prostor,“ doplnila zajímavost o Portmoneu jedna z organizátorek litomyšlské lázeňské sezony Marie Venclová.

„Přistěhovala jsem se do Litomyšle před dvěma lety a od té doby tvrdím, že je tu něco ve vodě. Nedokážu si to jinak vysvětlit, je tu ohromné dědictví: byla tu jedna z prvních tiskáren, působili tady obrozenci, pocházel odtud Smetana, vyučoval tu Jirásek, žila tu Němcová,“ vyjmenovala „prameny“ lázní ducha.

Netradiční otevření kolonády v Litomyšli (zdroj: ČT24)

Litomyšlské lázeňství zahrnuje tři oblasti, v nichž mohou návštěvníci obnovovat své duševní síly: vedle lázní ducha, do níž spadají galerie a výstavní prostory, také lázně těla, jež nabízejí možnosti sportovního a wellnes vyžití, a lázně pro oko, kde se „léčí“ prostřednictvím objektů současné architektury. Podrobnější popis jednotlivých zastávek najdou lidé na speciální mapce.

Lázeňská sezona byla zahájena o posledním dubnovém víkendu, kdy se jedna z ulic proměnila v lázeňskou promenádu s hudební a divadelní produkcí. Trvat bude celý rok, protože podle organizátorů „genius loci místa nikdy nespí“.