Jsem senior a sprejuji

Praha - 537 portrétů lidí ze svého okolí nasprejovali senioři za pomoci trojice Jáchym Moravec, Martin Činčár a Daniel Bártů na pražském Pankráci. Projekt The Wall - 537 faces vznikl v rámci sociálního programu Nadace 02 Think Big ve spolupráci s Nadací rozvoje občanské společnosti.

Základní myšlenkou projektu bylo uspořádat pro seniory v Centru Elpida sérii pěti přednášek o street artu a shromáždit od nich kresebné návrhy jak si představují jeho ideální podobu. Postupně vznikaly fotografie tváří absolventů počítačových a jazykových kurzů probíhající v Centru Elpida pro seniory. Ze vzniklých portrétů pak byly vytvořeny šablonky k polotónové reprodukci jejich tváří na zeď. Závěrečným happeningem dokončovali mladí výtvarníci a senioři 3. května v Praze na Pankráci společné streetartové dílo. 

Závěrečný happening projektu The Wall - 537 faces
Zdroj: ČT24/ČTK

„Nemáme rádi tupé sprejery, kteří potagují kdejakou zeď. Chceme dělat chytrý moderní street art o lidech a pro lidi. Rádi bychom změnili pohled seniorů a veřejnosti na umění v ulicích. Zároveň chceme obrátit pozornost mladší generace vůči seniorům a upozornit, že mezi námi je mnoho starších lidí, kteří neztrácejí chuť vyzkoušet si něco nového,“ říká Jáchym Moravec z projektu The Wall - 537 faces.

„Sprejerství jsem vnímal celý život jako velice negativní, protože se mi vůbec nelíbí posprejované nové fasády a tady je to zužitkované ku kráse,“ prohlásil jeden ze zúčastněných Josef Rejzek. 

Projekt probíhá už déle než půl roku. V jeho rámci však byla aktivní celá rodina, cílem totiž bylo vytvořit určitou mezigenerační konfrontaci. „Ze začátku se zdálo, že to lidé nepochopili, nelíbilo se jim to. Ale jakmile se to rozkřiklo a byla první přednáška, tak byli úplně nadšení,“ přiblížil vývoj projektu jeho autor Jáchym Moravec.

Samotní mladí studenti byli překvapení, jak senioři živě reagují a dokáží se vžít do něčeho tak pro ně vzdáleného jako je street art.

Reportáž Ondřeje Moravce (zdroj: ČT24)