Zemřel Adam „MCA“ Yauch: Konec bestiálního štěstí

New York - V New Yorku zemřel Adam „MCA“ Yauch, sedmačtyřicetiletý zakladatel a člen hip hopové kapely Beastie Boys. Na jejím začátku si tři kluci ze středostavovských židovských rodin v newyorském Brooklynu po svém přetlumočili hudbu černé ulice.

Yauch založil v roce 1979 Beastie Boys s Mikem „Mikem D“ Diamondem a Adamem „Ad-Rockem“ Horowitzem. Začali jako punková skupina, ale brzy zkoušeli experimentovat s hip hopem. Hned první deska z roku 1986 je proslavila. Bylo to vůbec první hip hopové album v historii, které se usadilo na první příčce americké hitparády. Yauchovi lékaři v roce 2009 objevili rakovinu slinných žláz, od té doby kapela nevystupovala.

Když loni Beastie Boys vydali své poslední album Hot Sauce Committee Part Two, doprovázel ho půlhodinový film, ve kterém se Beastie Boys trochu parodicky vrátili ke svým začátkům.

Víc než Frodo, tedy Eliah Wood, v hlavní roli videoklipu dnes člověku utkví, že Yauch se v té době už dva roky léčil s rakovinou. A že to ohlédnutí bylo vlastně rozlučkou. Nejen s New Yorkem začátku 80. let, kdy kapela začínala.

Rodiče bílých dětí Beastie Boys nenáviděli, editor slavného hudebního plátku o nich řekl, že „jsou nejnevkusnější kapelou rockové hudby a ještě jsou na to hrdí“. S odstupem času to vypadá, že právě proto byli Beastie Boys tak skvělí.

Hudba Beastie Boys je bubláním v tavícím kotlíku pouličních kultur, kódů a značek na zdech newyorského Brooklynu. Beastie Boys vzali černou hudbu, kterou obdivovali, zpopularizovali ji a poslali k bělošským dětem mimo centra velkých měst. Jako všichni velcí umělci se jen málo řídili módou nebo vkusem – byla to „sabotáž“.

Adam Yauch byl praktikující buddhista a zakladatel nadace Milarepa, pořádající koncerty na podporu svobody v Tibetu. Jeho smysl pro humor se obtiskl i do pseudonymu Nathanial Hörnblowér, pod kterým režíroval klipy. Třeba tenhle, stejně působivý jako úžas z prvně viděného sci-fi filmu.

Beastie Boys odstartovali kariéru dvěma významnými alby – Licenced to Ill z roku 1986 připomíná zábavu rozjetého maturitního večírku. Další deska Paul's Boutique z roku 1989 je pak složenou zkouškou dospělosti, dodnes inspirativní nahrávka neslýchaným způsobem pracující se samplovanými zvuky.

Na konec - k Yauchovu odchodu - Beastie Boys beze slov. Deska Mix Up (2007) je v kariéře kapely výjimečná, je totiž čistě instrumentální.

Zemřel Adam Yauch (zdroj: ČT24)