U2 možná konečně trefí do Česka. Zahrají pro charitu

Ostrava - Skupina U2 by mohla v červenci 2013 vystoupit na letišti v Mošnově na Novojičínsku. Benefiční koncert irské kapely připravuje Diecézní charita ostravsko-opavská. Pořadatelé se na vystoupení s manažery U2 už dohodli, podrobnosti by se měly dojednat v nejbližších týdnech.

Zájem U2 přijet do Mošnova překvapil i samotné organizátory. „Říkali, že takovou nabídku ještě nikdy v historii nedostali, a proto že je to zajímá,“ tvrdí ředitel charity Lukáš Curylo. Na benefičních koncertech vystupuje irská kapela jednou ročně. K jejich podmínkám patří, aby hráli alespoň pro 70 tisíc diváků, což by se jim na mošnovském letišti mělo splnit - přivítat by je mělo 120 tisíc fanoušků.

„Na základních věcech jsme se už dohodli. Nyní se dolaďují detaily. Kapela by v Česku měla vystoupit na humanitárním koncertě,“ potvrdil jeden z pořadatelů a pracovník charity Filip Habrman. Doplnil, že spolu s manažerem slavných hudebníků už vybrali dva humanitární projekty, které budou z výtěžku koncertu podporovány. Bližší informace k nim ale diecézní charita zveřejnit zatím nechce. „Chtějí podpořit mladé křesťany v Česku, protože jsme zvenku vnímáni jako ateistická země,“ prozradil pouze Lukáš Curylo.

Reportáž Terezy Radvákové (zdroj: ČT24)

O podrobnostech koncertu by měli pořadatelé v nejbližších týdnech jednat s manažerem skupiny. Ale ani podrobnosti k vyjednávání Habrman zatím nechce zveřejnit. „Dokud nebudeme mít na stole podepsanou smlouvu, nechceme informace příliš šířit,“ vysvětlil. Na technické zajištění poskytne údajně U2 prostředky z vlastních zdrojů. Smlouvu by měl manažer kapely podepsat na začátku června na festivalu moderní křesťanské hudby Slezská lilie. 

Poprvé a naposled

První a dosud poslední koncert U2 v Česku se uskutečnil v rámci turné Popmart 14. srpna 1997 v Praze na Strahovském stadionu před zhruba 80 tisíci diváky. České republice se vyhnulo i poslední 360° Tour, přestože ho kapela U2 pro velký úspěch prodloužila. Mezi evropskými termíny Česko údajně chybí proto, že zde pro jejich show není odpovídající stadion.

Neúspěšně se pokoušeli U2 do Česka znovu dostat muzikanti z pražského revivalu U2 Poptarts. Hudebníci si v roce 2009 v Berlíně na koncertu irské skupiny se svými idoly zahráli píseň Angel Of Harlem. Po návratu pak natočili video Přemluv U2! a doufali, že pokud video přes YouTube získá ohlas u fanoušků a v médiích nejen v Česku, donese se až k U2. Video ale nakonec mělo necelé 3 000 zhlédnutí.