Michal Hrůza jako Noc a Den

Praha - První část projektu Noc a Den s podtitulem Noc vydal zpěvák, skladatel a textař Michal Hrůza. Druhá část konceptu s názvem Den by měla být dokončena během následujícího roku. Na nahrávce se kromě jeho Kapely Hrůzy autorsky podíleli Xindl X a Dušan Motyčka alias Niceland. Na projekt Noc je zařazena také coververze hitu Mňágy a Žďorp Myslel jsem si, že je to láska. K aktuální novince Namaluj svítání vznikl klip v belgickém Ostende v režii Michala Budínského.

„Tu desku téma noci propojuje i tím, že ve většině písniček se o noci zpívá nebo je jinak přítomná. Těch rovin je tam více, z nich nejjednodušší je, že většina písní vznikala v noci. Všiml jsem si, že čas vzniku píseň ovlivňuje, dokonce i když se pak nahrává, je znát, jestli to bylo v noci nebo ve dne,“ řekl k první části projektu Hrůza v pořadu ČT24 Kulturama. 

„Už pracujeme na druhé části s názvem den. A já bych chtěl, aby tam byly hodně pozitivní, takové 'nabíjející'. Pro jejich vyznění ovšem musela vzniknout noční část, která má větší hloubku, ale rozhodně to není nic pesimistického. Ta hloubka spočívá víc v tom, že v noci nikam nespěcháme, tudíž máme víc času k přemýšlení,“ dodal. 

Hudebník Michal Hrůza (zdroj: ČT24)

CD vychází s ilustracemi Magdaleny Šalamounové, o kterých zpěvák řekl: „Chtěli jsme trochu jít naproti lidem, kteří si ještě kupují klasické CD. Když totiž posloucháte hudbu a přitom si listujete v bookletu, tak ta vizuální stránka vám vjem ještě doplňuje. Magda se na svět dívá zase trochu jinak než já, čímž pádem si myslím, že to písně obohacuje o další rozměr.“

Na albu Noc pracoval Hrůza s kapelou přes dva roky. Jeho producentem je Aleš Zenkl. Část limitované edice vyjde se vstupenkou na festival Jam Rock 2012, digitální edice pro itunes obsahuje navíc bonusovou verzi skladby Plamen. Zatímco na předchozích Hrůzových albech Bílá velryba a Napořád se autorsky podíleli také členové jeho kapely, tentokrát požádal o text ke skladbě Ukolébavka i Xindla X a píseň Stůj Dušana Motyčku.

Přebal CD Michala Hrůzy Noc a Den
Zdroj: ČT24

Prvním singlem z alba byla skladba Plamen, duet s Anetou Langerovou známý z filmu Lidice, pro který Hrůza napsal i většinu scénické hudby. „Chtěl jsem dodržet nepsané pravidlo mít na každém albu duet a s kým by to mělo být jiným než se zpěvačkou, se kterou spolupracuju už téměř osm let,“ podotkl Hrůza, který pro Langerovou mimo jiné napsal hit Voda živá.

Ještě na konci loňského roku Hrůza představil jako videoklip další skladbu Intuice, která má podle něj být odpovědí na podivně hektickou, zrychlenou dobu, ve které dnes žijeme.

Hrůza působil jako frontman kapely Ready Kirken, s níž vydal čtyři alba s hity Zejtra mám, 1+1 a Krasohled. Je také autorem písně ze seriálu Vyprávěj.