Anifilm končí se slibem od ČT

Třeboň - Festival animovaných filmů Anifilm v Třeboni je téměř na konci. Završí ho dnešní slavnostní vyhlášení vítězů. Důvod k radosti ale nemají jen vítězové. Po dopolední besedě o budoucnosti českého animovaného filmu se radovali všichni přítomní čeští animátoři. Díky vstřícnému přístupu České televize a jejím plánům do budoucna.

Česká animovaná  tvorba v posledních dvaceti letech stagnuje. Jedním z důvodů je třeba to, že se animované filmy přestaly promítat v kinech před celovečerními. „Musíme se něčím živit a spoustu lidí to požralo. Někteří se možná k výrobě klasického animovaného filmu nikdy už nevrátí,“ posteskla si animátora Denisa Grimmová. 

Rozvoj a větší podporu animovaného filmu si tvůrci i odborníci slibují hlavně od České televize. Plány na oživení tohoto žánru na obrazovce přiblížil generální ředitel České televize Petr Dvořák: „Do budoucna budeme chtít najít jiné formáty, které bychom chtěli divákům přinést, nejenom Večerníček a celovečerní animované filmy. Jestli se nám to podaří, ukáže čas.“

Reportáž Kristiny Vrkočové (zdroj: ČT24)

Na letošním třetím ročníku třeboňského mezinárodního Anifilmu byla Česká republika zastoupena pouze filmem Tomáše Luňáka Alois Nebel. Festival však předáním cen nekončí, pokračovat bude i zítra, kdy se budou promítat i oceněné filmy.

Vydáno pod