Další výjimečné ocenění získala karlínská budova

Praha - Americká Rada pro šetrné budovy udělila nejvyšší certifikát nově postavenému sídlu pojišťovny Kooperativa v pražském Karlíně - za úsporný provoz a ohleduplnost k okolí. Do domu chlazeného vodou z Vltavy se právě stěhují první úředníci.

Karlín oživila budova s názvem Main Point, která je zajímavá nejen unikátním pláštěm z barevného sklobetonu. Mezi architektonické zajímavosti patří výrazné fasádní pilíře, které fungují jako slunolamy. Velký důraz byl podle developera kladen také na kvalitu vnitřního prostředí. O komfortní větrání se stará moderní systém indukčních jednotek, které nevydávají žádný hluk. 

Kancelářská budova loni získala také ocenění v evropské realitní soutěži International Property Awards, pořádané ve spolupráci s Google, The New York Times a Bloomberg Television. Budova má tvar ledviny. Nejsou tu dvě okna, ze kterých by byl stejný výhled. „Kolem máme samé hranaté baráky a my jsme tam postavili cosi, co je trošku jiné. Ta budova pořád jde do zatáčky, takže i pověstný strach z open-space, nekonečného prostoru od nevidím do nevidím, tady není,“ přibližuje přednosti stavby Jiří Hejda z architektonické kancelář DaM. 

Důležité pro získání posledního prestižního ocenění je fakt, že stavba využívá přírodních zdrojů na místě, kde stojí. Chlazení budovy je řešeno za pomoci říční vody z Vltavy. „Využili jsme věci, která je pouze zde, v Karlíně. Touto čtvrtí vede totiž metr a půl tlustá roura, kterou teče Vltava. Kompresory pak převádějí chlad vltavské vody do chladícího zařízení,“ upozornil Hejda.

Podzemní parkoviště počítá i s elektromobily, budova je konstruovaná tak, aby emisemi nezatěžovala okolí. Náklady vyvrací názor, že ekologičnost je jen drahou hračkou. Už v březnu získala „karlínská ledvina“ cenu roku pro nejlepší kancelářskou budovu na světě. Teď má i nejvyšší certifikát za svou šetrnost k okolí. 

Main Point Karlin
Zdroj: ČT24/DaM

Certifikátů a hodnocení existuje ve světě celá řada. Největší prestiži se těší zřejmě americký LEED (Leadership in Energy and Environmental Design), který poskytuje od roku 1998 U.S. Green Building Council a kterým se honosí celosvětově také největší počet objektů – přes 20 000 (zejména v USA).

V Evropě je oblíbený také britský BREEAM vyvíjený od roku 1990 společností Building Research Establishment a např. v SRN stanovený Asociací obchodních center ICSC jako oficiální systém certifikace pro obchodní centra; dále francouzský HQE (Haute Qualité Environnementale) a německý DGNB, který je udělován od roku 2008. Jednotná certifikační autorita v EU zatím neexistuje.