Jo Nesbø v Česku boduje - tištěný i elektronický

Praha – Žebříček nejprodávanějších elektronických knih v Česku vedly v dubnu severské detektivky. První čtyři příčky navíc obsadily tituly jediného autora – Joa Nesbøa, který vévodí i žebříčku nejprodávanější tištěné beletrie v posledním týdnu. Seznam nejprodávanějších e-knih na tuzemském knižním trhu se rozhodl pravidelně zveřejňovat Svaz českých knihkupců a nakladatelů.

Jo Nesbø přijel nedávno do Prahy na autogramiádu svých knih, takže podle SKČN může být jeho úspěch v žebříčku ovlivněn i tím. Pátou severskou detektivkou (na šestém místě) je Paganiniho smlouva, kterou napsal Lars Kepler. Pod tímto pseudonymem se skrývá manželská dvojice Alexandr a Alexandra Ahndorilovi, autoři bestselleru Hypnotizér.

Žebříček potvrzuje všeobecný zájem o severské detektivky. V žebříčku najdeme od tohoto žánru pět titulů a hned čtyři z nich od autora Joa Nesbøa. Prodej jeho knih je určitě podpořen i návštěvou autora v Praze.

Za detektivním žánrem bodují tituly s ekonomickou tematikou. Dvakrát se do žebříčku dostal Tomáš Sedláček. V Top 10 se umístila jeho prvotina Ekonomie dobra a zla i jeho čerstvá novinka Soumrak homo economicus, která vyšla souběžně v tištěném i elektronickém vydání. Z ekonomické literatury má zastoupení ještě Černá labuť amerického ekonoma a investora libanonského původu Nassima Nicholase Taleba, analyzující nepředvídané jevy a události s významným dopadem na život jedince nebo celé společnosti.

Velkým překvapením žebříčku jsou podle SKČN Žítkovské bohyně Kateřiny Tučkové. Elektronická verze příběhu o ženské duši, magii a zasuté části naší historie vyšla krátce před tištěnou. Desítku nejprodávanějších e-knih uzavírá Pražský hřbitov Umberta Eca.

Román, který byl v anketě Lidových novin Kniha roku 2011, figuroval dlouho i v žebříčku nejprodávanějších tištěných beletristických titulů. Ten v současnosti (za týden od 30. dubna do 6. května) vede opět Jo Nesbø s knihou Spasitel. Mezi deseti nejprodávanějšími papírovými tituly je i Tučkové román, mezi naučnými se pak objevuje Sedláčkova Ekonomie dobra a zla.

SKČN bude žebříček e-knih zveřejňovat každý měsíc, první byl sestaven za duben 2012. První desítka nejprodávanějších knih ale neobsahuje údaje o počtu prodaných kusů, spíše ukazuje trendy a naznačuje zájmy čtenářů elektronických titulů. „Stejně jako žebříček tištěných knih není totiž vyčerpávající, nikdy údaje neodevzdají všichni nakladatelé,“ vysvětlila tajemnice svazu Marcela Turečková. Údaje o prodejích v tuto chvíli poskytují tři největší prodejci elektronických knížek.