Ukradené Fillovy obrazy vystaví galerie v Lounech

Louny – Lidé si budou moci opět prohlédnout čtyři obrazy Emila Filly, které byly v listopadu loňského roku ukradeny ze zámku v Peruci. Díla ceněného kubistického výtvarníka, jejichž celková cena je odhadována až na 80 milionů korun, nechtějí ale galeristé vystavit na stejném místě. Přestěhovali je do Galerie Benedikta Rejta v Lounech.

Zloděje se podařilo policii zadržet v prosinci, vypátrala také všechny odcizené obrazy, přičemž první z nich pachatelé už stihli prodat na černém trhu značně pod cenou. Policisté u nich navíc našli umělecká díla i z dalších krádeží.

„Policie si obrazy nechtěla nechávat přes Vánoce, 23. prosince jsme je převezli do Loun,“ uvedla ředitelka galerie Alica Štefančíková. Galerie dostala v pytlích také rozlámané rámy, které zloději zahodili, jeden z nich byl přetřený speciální barvou na snímání stop DNA. Tento rám, stejně jako rozbité okno, kterým zloději do pamětní síně v Peruci vnikli, návštěvníci v moderní budově galerie poblíž lounského náměstí uvidí.

Obrazy se vrátily v na první pohled dobrém stavu, přesto si po bližším prohlédnutí vyžádaly odborné ošetření. „Pozvali jsme restaurátora, který zjistil, že jsou v nich otlačky od prstů, promáčklé plátno a drobná protržená místa,“ vysvětlila Štefančíková.

Reportáž Petry Tachecí (zdroj: ČT24)

Lounská galerie Benedikta Rejta, která Galerii Emila Filly na zámku v Peruci provozuje (majitelem objektu je soukromník z Británie), se kvůli bezpečnosti rozhodla nevracet ukradená díla na původní místo, ale představit je veřejnosti ve výstavním prostoru v Lounech. „Zloději by vůbec nebyli schopni se do objektu dostat,“ tvrdí ředitelka galerie Alica Štefančíková.

Pamětní síň Emila Filly v Peruci zůstává prázdná, díla, která zde byla původně k vidění, připomínají jen jmenovky na stěnách. Obrazy si v lounské galerii mohou zájemci prohlédnout od 11. května, součástí výstavy budou i detaily z policejních spisů. Detektivní pátrání po Fillových obrazech si budou moci zopakovat i děti. Pro ně její pracovnice připravili v „novinách“, které nahrazují výstavní katalog, několik křížovek, hlavolamy a další úkoly.