Národní muzeum vystavilo Jirušovy bedny

Praha – V depozitáři Národního muzea leží již přes sto let tajuplné bedny botanika Bohuslava Jiruše. Jejich obsah má být podle jeho přání světu odhalen až 16. listopadu 2101. Tajuplný obsah ale neustále pokouší většinu badatelů i občanů. Přestože k předčasnému otevření nedojde, k této příležitosti ale vznikla speciální výstava.

Poklad, přírodní jedy nebo naopak zázračná léčiva. To jsou jedny z mála odhadů, co se v těžkých dřevěných bednách skrývá. Webové stránky Národního muzea zveřejnily „anketu“, zdali by se bedny neměly otevřít dříve. Převážil však názor uctívající památku a přání botanika Jiruše – proti odhalení hlasovala víc jak polovina hlasujících. 

Podle ředitele knihovny Národního muzea se ale o úplném odhalení útrob beden nikdy neuvažovalo. Šlo jen o nápad prozkoumat je pomocí počítačové tomografie a tím pádem alespoň odhadnout, co svět může čekat v roce 2101. Sekera je také spokojený s tím, jak zmíněné hlasování dopadlo, protože podle něj svědčí o morálce českého národa. „Národní muzeum by mělo ctít odkaz osobnosti, která zemřela před sto lety,“ dodal. 

Rozhovor Oldřicha Borůvky s Martinem Sekerou (zdroj: ČT24)

Každá z beden váží zhruba 400 kg a podle spekulací do ní měl mecenáš Jiruš ukrýt část své domácnosti. Druhou část své pozůstalosti nechal otevřenou i se svými spisy. A právě podle těchto přístupných stop se budou archiváři snažit dovtípit, co z Jirušovy domácnosti chybí a tudíž by se mohlo objevit v bednách.      

Lákavou otázkou také zůstává, proč se pro tento čin farmakolog žijící v 19. století vůbec rozhodl. Sám ředitel knihovny hádá, že chtěl ochránit nebo utajit věci, mezi nimiž žil a které ho obklopovaly. Chtěl tím zachovat jakési svědectví o své době a domácnosti. 

Muzeum nyní veřejnosti umožnilo, aby bedny spatřila na vlastní oči. V Nové budově Národního muzea tak mohou návštěvníci ode dneška nalézt inkriminované zapečetěné schránky. U této příležitosti si mohou od pěti hodin odpoledne poslechnout přednášku Mileny Běličové z archivu Národního muzea na téma „MUDr. Bohuslav šlechtic Jiruš a jeho odkaz Národnímu muzeu“.