Startuje projekt Země česká, domov Tvůj

Praha - Dnešní půlnocí začíná očekáváný projekt režiséra Adolfa Ziky Země česká, domov Tvůj. Ten má za účel zmapovat život občanů České republiky a poodhalit tak jejich mentalitu i zvyky po dvaceti letech od revoluce. Do snímku mohou svými natočenými příspěvky zasáhnout i samotní občané. Finální verzi představí autor ještě letos, a to 17. listopadu.

Otázkou samozřejmě je, kolik Čechů se do filmařského projektu zapojí. Motivace a česká povaha jsou v tomto případě podle samotného Adolfa Ziky trochu zvláštní. I tak ale přiznává, že mají Češi smysl pro vtip, jsou kreativní a on sám je považuje za nesmírně zajímavé. Možná i proto očekává, že nasbírá kvanta materiálů, s nímž bude moci pracovat. A to i navzdory určitým omezením, jež natáčení skýtá. 

Jednou z podmínek je totiž požadavek, aby účastníci natáčeli své klipy v HD rozlišení. Ne každý však disponuje příslušnou technikou. Do celé republiky se tak dnes rozjedou štáby s přenosovými vozy, které dojedou i do míst, kde místní obyvatelé techniku nemají. Zapojit se tak může opravdu každý. Stopáž příspěvku od jednoho účastníka je omezená na třicet minut. 

Součástí každého videa by měly být odpovědi na několik otázek. Napříkad: Jste hrdý/a na to, že jste Čech/Češka? Čím si myslíte, že je náš národ výjimečný? Zvítězila pravda a láska nad lží a nenávistí? Má smysl být poctivý a čestný? Dokázali byste se vzdát osobních výhod pro boj za vyšší nadosobní cíle?

„V dnešní době, která přeje sarkasmu, cynismu, ironii, je velice těžké chtít po společnosti, aby se chovala více morálně a uvažovala v humanitním duchu. Ale ta společnost jsme my všichni a povinností každého tvůrce je neztrácet naději. Naději, že jeho dílo, počin, jakkoli to nazveme, může v jedinci vyvolat řetězovou reakci rozhodnutí, která pak ovlivní další rozhodnutí i další jedince,“ komentoval výběr otázek tvůrčí tým.

Zika si od projektu slibuje, že se o Česku dozví dvacet let po revoluci zase o něco víc. Pro jeho tým je nejdůležitější zachytit všední dny napříč Čechami, Moravou i Slezskem. Tvůrce se také snaží o co větší objektivitu, než s jakou pracoval doposud. „Nechtěl bych to tolik ovlivňovat svou autorskou silou,“ vysvětlil. 

Režisér se inspiroval dva roky starým „YouTube projektem“ Ridleyho Scotta, který reflektoval jeden den v životě celé planety. Sám Zika už před dvanácti lety vydal publikaci s názvem Poslední kniha století, jež odráží jeden den v životě České republiky. Již tenkrát ho napadlo, že by vytvořil podobný projekt, akorát mu na jeho realizaci nestačila technika. Nyní se však rozhodl tento nápad roztáhnout do větších rozměrů. Mimo webu, kam kdysi mohli Češi posílat fotografie kvůli zmapování, tedy přišel i s filmem Země česká, domov Tvůj. 

Ve zmíněném Scottově dokumentu ale viděl i slabá místa. Projekt se točil v sobotu, takže podle Ziky neměl výpovědní hodnotu. Tím, že šlo navíc o celosvětový záběr, se divák ztrácel a snímek se ho netýkal. Proto se rozhodl zrealizovat vlastní akci. 

Svou premiéru si Země česká odbyde v České televizi a až pak přijde do kin. Otec projektu by byl rád, kdyby výsledný snímek vyzněl optimisticky, i když se nenacházíme v lehké době.

Podrobnější informace najdou zájemci na stránkách projektu.