Filmové premiéry

Hodný syn vrhá překvapivě Temné stíny. Ani hrdinům StreetDance 2 není vždycky do tance. O temnotě mnoho vypráví i Curlic při Cestě na onen svět a Poslední let Petra Ginze. Jsou zároveň ale i dokumenty o síle nevzdávat se a o naději, že Tomorrow Will Be Better.

HODNÝ SYN. Po skandální premiéře uprchne herečka Leila se svými dvěma syny na staré rodinné letní sídlo. Na víkend za ní přijedou přátelé, mezi nimi i Aimo, do něhož se Leila zamiluje a který s rodinou zůstane. Jeden z Leiliných synů Ilmari, který byl do té doby jejím ochráncem, ale matčina milence považuje za vetřelce a o její lásku se dělit nechce. Hodný syn je vítězným filmem letošního Febiofestu. Finsko, režie: Zaida Bergrothová.

TEMNÉ STÍNY. Další karnevalová jízda tandemu Tim Burton a Johnny Depp začíná v roce 1752 a končí v sedmdesátých letech minulého století. Spolu s nimi se vezou Eva Greenová, Jackie Earle Haley, Michelle Pfeifferová nebo Christopher Lee. USA, režie: Tim Burton.

STREETDANCE 2. Tanečník Ash (Falk Hentschel) sní o vítězství ve světovém šampionátu. Nejprve ale musí sestavit taneční skupinu, proto spolu se svým kámošem Eddiem (George Sampson) objede Evropu, včetně Česka, aby našel ty nejlepší tanečníky. Bonusem je pak krásná Eva (Sofia Boutellaová). Postačí spojení její vášnivé salsy a streetdance k vítězství nad Ashovým největším rivalem z taneční skupiny se sebevědomým názvem Neporazitelní? To vše ve 3D. Velká Británie, režie: Max Giwa, Dania Pasquiniová.

CRULIC – CESTA NA ONEN SVĚT. Animovaný dokument podle skutečného případu Rumuna Claudiua Crulica, který byl v roce 2007 obviněn z krádeže peněženky významného polského soudce. On sám ale tvrdil, že je nevinný, a zahájil protestní hladovku, na jejíž následky zemřel. Rumunsko/Polsko, režie: Anca Damianová.

POSLEDNÍ LET PETRA GINZE. V roce 2003 explodoval raketoplán Columbia a na jeho palubě shořela i kresba Petra Ginze, pražského chlapce, který dva roky vydával časopis v terezínském ghettu. A který v 16 letech zemřel v Osvětimi. Ginzovy texty a ilustrace filmaři do snímku zapojili v podobě animovaných částí. Film si vybrala OSN pro svůj program, jenž se věnuje připomínce holocaustu. USA, režie: Sandra Dicksonová, Churchill Roberts.

TOMORROW WILL BE BETTER. Dokument o cestě freestyle motokrosáře Libora Podmola, na níž si plní sny, přestože někdy odporují zákonům gravitace. ČR, režie: Martin Přívratský.