Měsíc pro smolaře na prknech Vinohradského divadla

Praha – Komorní scéna Divadla na Vinohradech uvádí premiéru hry Eugena O´Neilla Měsíc pro smolaře. Jedná se o „nejněžnější a nejhumornější“ kousek z pera amerického dramatika pojednávající o třech postavách a jejich nelehkých životních údělech. Příběh nastudoval režisér Martin Františák.

Phil Hogan a jeho dcera Josie mají od života v bavlnce na míle daleko. Oba odešli z Irska na americký venkov, kde si pronajali místní farmu, a očekávají lepší život. Všichni příbuzní je ale opustili, a tak na hospodaření na farmě zůstali jen sami dva. Navíc se nacházejí v područí povrchního majitele Jamese Tyrona a neúspěšného herce v jednom. Josie, Phil i James si k sobě navzájem hledají cestu uprostřed tvrdé práce. Nebýt jednoho špatného vtipu s nepovedenou fintou, možná by se ani nesmířili… 

Hra unikátně zobrazuje tvrdou „slupku“ otce a dcery, pod níž se skrývá jemná a citlivá duše. Nositel Nobelovy ceny zde zúročil svůj talent znalosti lidských charakterů. Podle samotného Divadla na Vinohradech autor napsal „strhující hru pro diváky a také tři výjimečné příležitosti pro herce“.   

Reportáž Jiřího Svobody (zdroj: ČT24)

Měsíc pro smolaře je volným pokračováním O´Neillova dramatu Cesta dlouhým dnem do noci. I tento kousek je silně autentický, protože v něm Eugene čerpal inspiraci a zážitky z vlastní rodiny. Z tohoto důvodu si přál, aby se jeho hry hrály až pětadvacet let po jeho smrti. Avšak jeho třetí manželka přání zesnulého chotě nevyslyšela a scénáře dala k dispozici jen krátce po O´Neillovu odchodu. 

Divadlo na Vinohradech
Zdroj: ČT24/Marie Třešňáková

Eugenův otec ve své době okusil slávu tehdy, kdy ztvárnil hlavní roli v inscenaci Hrabě Monte Christo. Poté však jeho popularita začala upadat, takže nakonec skončil jako ubožák objíždějící nejrůznější štace. Podobný osud potkal i O´Neillova staršího bratra Jamese, který skončil coby ztroskotaný herec. 

Malý Eugene tak před sebou konstantně viděl odvrácenou stranu divadla, a proto se chtěl stát námořníkem. Hry osudu jej nakonec ale k divadlu přivedly také, aby mohl stát u zrodu moderního amerického divadla, které svými hrami pozvedl na světovou úroveň. 

V hlavních rolí Měsíce pro smolaře se představí trio aktérů Svatopluka Skopala, Michala Novotného a Lucie Polišenské.

Vydáno pod