Setkání dvou světových mistrů v Rudolfinu

Praha – Výjimečný hudební zážitek na dnešní večer přichystalo Rudolfinum. Na společném koncertě zde vystoupí americký kytarový mág Al Di Meola a excelentní kubánský pianista Gonzalo Rubalcaba. Al Di Meola je již třicet let plodným skladatelem i uznávaným umělcem, který má na kontě více než dvacet vlastních alb. Pianista Gonzalo Rubalcaba je držitelem čtyř cen Grammy, na osm jich byl nominován.

Uměleckou dráhu Ala Di Meoly tvoří především živá vystoupení, ať už se současným vlastním souborem World Sinfonia, či v předchozích sestavách, například s uskupením Tour de Force s Janem Hammerem, Anthonym Jacksonem, Stevem Gaddem a Mingem Lewisem, s mezinárodně proslulým triem s virtuózními kytarovými kolegy Johnem McLaughlinem a Paco de Luciou, s triem Rite of Strings, kde hrál Stanley Clarke a Jean-Luc Ponty, nebo se skupinou Return To Forever (RTF) ze sedmdesátých let, v níž se představili také Chick Corea, Stanley Clarke a Lenny White.

Zatímco mistrovská technika hry jak na akustickou, tak na elektrickou kytaru, zajistila Di Meolovi královský post mezi přívrženci hmatníku, slétajícími se pravidelně na jeho koncerty, hloubka jeho kompozic spolu s oduševnělostí a neoddělitelnou působivostí jeho kytarového výrazu mu získaly nekonečné šiky fanoušků celého světa i za hranicí šesti strun.

Gonzalo Rubalcaba rovněž získal cenu Palmar D’Or Hudební akademie v Paříži, trofej nejlepšího instrumentalisty a čestný klíč od švýcarského Lugana, cenu pro nejlepšího interpreta za alba „Suite 4y20“ a „Rapsodia“ od Asociace hudebních kritiků v Japonsku, která byla poprvé udělena jednomu a témuž umělci dvakrát po sobě. Jako projev uznání za výjimečný přínos na poli jazzu jej Leaders Circle z Jazz Organization v San Franciscu poctili titulem „2001 Leaders Circle Laureate“. ASCAP Foundation mu v roce 2008 udělila ocenění „Vanguard Award“ pro skladatele a klavíristu, jehož novátorská a jedinečná hudební tvorba vytyčuje nové jazzové směry.

Umění Gonzala Rubalcaby se vyvíjí a stále nalézá inspiraci v afrokubánském odkazu. V roce 2009 vydalo Blue Note Record jeho album „Avatar“, inspirativní výběr původních skladeb vzniklý za přispění Gonzalova mladého a talentovaného souboru New Quintet. Zatím jeho poslední album vyšlo v roce 2010 pod názvem „Fé“. Bez ohledu na zpracovaný žánr Rubalcabova budoucí tvorba bude vždy melodická, rytmická a bezprostřední. Daří se mu přetvářet každodenní stránky našich životů do čehosi krásnějšího a povznesenějšího.