Brněnská divadla podléhají rozkladu

Brno – Národní divadlo v Brně se nachází v patové situaci. Jeho dvě nejvytíženější stavby Janáčkova a Mahenova divadla zoufale potřebují opravit, avšak na jejich předělání nejsou peníze. Stavební práce by totiž odhadem stály budovy víc než jednu miliardu korun.

Průměrný návštěvník nemá šanci cokoliv poznat. Interiéry Janáčkova i Mahenova divadla působí díky zásahům restaurátorů honosně. Avšak ty, kteří by se nedopatřením dostali za „nablýskané dveře“, by nejspíš čekalo překvapení. 

Tak třeba Janáčkovo divadlo musí zápasit s neustálými vodními haváriemi – poslední kontroly rozvodů se datují dvacet let zpátky. Elektroinstalace a ústřední topení jsou tam navíc v dosud původním provedení. Mahenovo divadlo by prý pro změnu potřebovalo zrekonstruovat úplně od základů. Šatny umělců nejsou v o nic lepším stavu než samotné stavby. 

Reportáž Zuzany Neuvirtové (zdroj: ČT24)

Brno na akci takových rozměrů ale postrádá finance. Divadla s dotací neuspěla ani u státu, protože na ni jako městská příspěvková organizace nemají nárok. Ředitelé divadel se tedy mohou definitivně rozloučit s jakoukoliv dotací. Do budov už bylo investováno přes půl miliardy korun, což ale není na celkovém výsledku příliš znát. Janáčkovo divadlo by nyní potřebovalo spravit inženýrské sítě. 

není to Brno!
Zdroj: ČT24

„To všechno, co tvoří podstatu nejen té stavby, ale i toho, s čím pracujeme, to, co se týká jeviště, technologií, tak to všechno potřebuje zcela zásadní rekonstrukci,“ uvádí Daniel Dvořák, ředitel Národního divadla v Brně. Podle technika Mahenova divadla pochází jejich technologie z rané doby třicátých let. Neustálé oddalování rekonstrukce ale může vystavit účinkující i všechny ostatní zaměstnance riziku havárií. 

Svou prázdnou kapsu město doložilo i tím, že kvůli finanční tísni zrušilo i letošní plánované opravy v Janáčkově divadle. Situaci prozatím zachraňují památkáři, kteří se divadlům snaží všemožně vypomáhat. Sumy však nejsou nijak závratné a postačí sotva na drobné restaurátorské práce.