Drábek vrhá Kouli i do divadla

Hradec Králové - Explozivní story o mistrovství světa, o zvedání trakařů i prvních lásek, o osudovém lyžařském kurzu a hororovém soustředění v Horažďovicích… Ano, i o setkání s nedostižnou legendou Radmilou… Těmito slovy uvádí Klicperovo divadlo divadelní zpracování rozhlasové hry Koule, kterou uvede 12. května v premiéře.

Pokud rozhlasová verze způsobila pobouření, tak divadelní verze opupínkuje celou českou kotlinu, předpokládají tvůrci. „Příběh vrhačky“ napsal David Drábek v roce 2010 na objednávku Českého rozhlasu. Po jejím odvysílání se spustila „lavina mediálních emocí“. Bývalé atletky Helena Fibingerová a Jarmila Kratochvílová dokonce po Českém rozhlasu požadovaly finanční kompenzaci, protože prý byla porušena práva na ochranu osobnosti.

„Myslím, že se prostě dotkla živého problému živých lidí. Téma dopingu v socialistickém sportu je zřejmě pořád tabu. A jinak mi připadá, že většina 'dotčených' hru vůbec nečetla,“ vysvětluje si reakce na Drábkovu hru dramaturgyně Klicperova divadla Markéta Bidlasová.

Koncem roku 2011 byla Koule vyhlášena v posluchačské anketě nejlepší rozhlasovou hrou roku, Pavla Tomicová se pak za ztvárnění „atletické královny Mileny“ dostala v anketě na druhé místo, stejně jako Jan Vondráček za roli jejího sparing partnera - moderátora. V roli bývalé koulařky se Tomicová představí i na prknech Klicperova divadla.

„Překvapení budou,“ slibuje Bidlasová. „Vyplývají z nutnosti poradit si s onou rozhlasovou formou a také rozhlasovou tematickou linkou hry a převést ji, nahradit ji, naplnit ji divadelně.“ V divadelní verzi přibyly postavy odkazující na dobu socialismu, v níž obě atletky zažívaly doby své největší slávy. Anabolické steroidy míchá doktor Cvach ze seriálu Nemocnice na kraji města, vystupuje moderátorka dětských pořadů Štěpánka Haničincová. Nová je také role moderátorky Sáry Tlachecí inspirovaná rozhovorem, v němž novinářka Barbora Tachecí a Helena Fibingerová hru kritizovaly.

Milenu si podle dramaturgyněš po posluchačích mohli zamilovat i diváci. „Je o životě slavných československých sportovkyň. A je taky hodně o socialismu. Dělá si z něj legraci, někdy dost drsnou legraci, a skrz tu legraci odhaluje jeho zrůdnost. A to, že ho pořád máme v sobě,“ podotkla ke hře.

Režie: David Drábek. Hrají: Pavla Tomicová (Milena, atletická královna), Zora Valchařová-Poulová (Reportérka Lubica a Radmila, atletická legenda), Isabela Smečková Bencová (Maskérka Miluška, Maminka, Potkana Vendulka a Moderátorka Ája), Kamila Sedlárová (Asistentka a Sára Tlachecí), Jiří Zapletal (Karel Hála, Moderátor Klubu seniorů, Doktor Cvach a Václav Klaun I.), Tomáš Lněnička (Režisér, Tatínek, Trenér Hácha a Moderátor Pája), Zdeněk Petrák (vzpěrač Ivo Vozemba).