Festival Flora strhl Olomouc do divadelního dění

Olomouc – Divadelní festival Flora je od včerejška v plném proudu. Během jedenácti dnů, kdy se akce bude odehrávat, představí asi šedesát produkcí. Letošní šestnáctý ročník je nesoutěžní a pořádá ho Divadlo Konvikt ruku v ruce s Moravským divadlem Olomouc.

Své divadelní umění předvedou publiku jak domácí, tak i zahraniční soubory. Pomyslnou festivalovou vlaječku odmávlo taneční vystoupení Power Power Dance na téma energetické bezpečnosti, vše v podání čtyř tanečnic ze Slovenska, Polska a Česka. 

Režisér Jozef Vlk vystoupení okomentoval takto: „Člověk má zvláštní sklon virtualizovat si věci okolo sebe a společnost se ocitá v reverzním pohybu. Toto nebyla činohra, jazyk byl čistě fyzický.“ Dramaturg festivalu Jan Žůrek byl tanečním vystoupením nadšen a podotknul, že by se tato platforma kombinující činohru s tancem měla na Floře objevovat častěji. 

Reportáž Radky Štědré (zdroj: ČT24)

Mimo tanec jde ale především o divadlo. Do Olomouce zavítá například ansámbl pražského Divadla v Dlouhé nebo brněnská Husa na provázku. Svým příspěvkem jistě potěší i retrospektivní výběr Divadla Komedie s názvem Žádná komedie!. Festival se ale mimo jiné rozšířil i o rozhlasové produkce.   

Flora je pomyslným rozloučením s obdobím působení komorní části zmíněného Divadla Komedie, které s určitou platností v letošním červenci nadobro ukončí svůj provoz.   

Hlavní programová sekce by se ale měla točit okolo tvorby významného českého režiséra současnosti Jana Mikuláška. Ředitel festivalu Petr Nerušil je toho názoru, že za poslední dva roky vytvořil Mikulášek několik výjimečných inscenací, proto je dobré, věnovat jeho činnosti pozornost. 

V Olomouci tak vyrostlo celkem osm scén, na jejichž prknech se festival bude odehrávat. Pestrá kulturní přehlídka potrvá až do 20. května.