Pražské jaro se opět probouzí

Praha – Pošestasedmdesáté začíná přehlídka hudebního umění. Mezinárodní hudební festival Pražské jaro opět otevírá své brány. Nabídne téměř padesát koncertů a šest operních představení. Festival zahájí jako tradičně Česká filharmonie Smetanovou skladbou Má vlast.

Orchestr povede pětatřicetiletý Vasilij Petrenko, šéf Královského liverpoolského filharmonického orchestru, který debutoval na tuzemských pódiích v roce 2008 na festivalu Pražský podzim. „Skladba bude určitě znít jinak, než jsou posluchači zvyklí,“ slibuje Petrenko. „Ale nejen proto, že já sám bych tolik prahl po novotách. Poslouchal jsem mnohá provedení skladby s českými, německými nebo světovými dirigenty. Podle mě by se umění mělo vyvíjet. Nejde o novoty za každou cenu, ale o to, nastudovat skladbu ještě lépe.“ Koncert přenáší živě Český rozhlas i Česká televize.

Letošní ročník má v plánu uctít památku amerického muzikanta Johna Cage, od jehož narození uplyne letos v září celé století. Zároveň si tento rok připomeneme i dvacet let od jeho úmrtí. Speciální koncert na jeho počest si vzal na starost Agon Orchestra. Jeho dirigent Petr Kofroň divákům osvětlí, jakým způsobem zasáhl Cageův odkaz do skladeb, které byly stvořeny výhradně k příležitosti Pražského jara. 

Festival nabídne příznivcům vážné hudby několik známých tváří jako pěvkyni Magdalenu Koženou, v záloze má ale také i výrazné nováčky. Mezi nimi je například japonská klavíristka Mitsuko Uchida, pianista Paul Lewis, varhaník Ján Vladimír Michalko či operní pěvec Mark Padmore. Seznam účinkujících však obsahuje o několik stovek jmen více. Mezi nejatraktivnější hosty patří Vídeňská filharmonie, londýnský Symfonický orchestr BBC, Petrohradská filharmonie i Orchestr osvícenského věku.

„Pražské jaro je fenomén. Přečkalo všechny zvraty dějinné a politické, i změny vkusu a dramatické kulturní poryvy. Přečkalo je, protože ve všech dobách zůstalo dost posluchačů, připravených ocenit a vychutnat skutečnou uměleckou kvalitu,“ vyjádřil se na adresu festivalu prezident republiky Václav Klaus, který by se měl objevit nejen na zahajovacím koncertu. 

Historie

Vznik tohoto pozoruhodného festivalu se datuje zhruba od počátků 20. století. Vznikl v návaznosti na výročí padesátiletého působení České filharmonie. V meziválečném období se však oslavy konaly pouze třikrát. V období protektorátu organizaci oživil Václav Talich, avšak v podobě Pražských hudebních májů.

Do historie Pražského jara se v poválečných letech nesmazatelně zapsal dirigent Rafael Kubelík, šéf České filharmonie. Jelikož se akce setkala s nadšením občanů i politické reprezentace, převzal nad ní záštitu sám prezident tehdejší republiky Edvard Beneš.

Organizátoři pokračují v pořádání tradiční interpretační soutěže, jež pomáhá „mladým umělcům na prahu jejich kariéry“. Činí tak již od roku 1947. 

Koncertní přehlídka potrvá až do 3. června. Hudba Prahu doslova pohltí, protože k prostorám festivalu bylo „rezervováno“ celkem třináct koncertních sálů. Česká televize je jedním z hlavních sponzorů. Podrobnější info mohou zájemci najít na oficiálních stránkách festivalu

Vydáno pod