Mezi evropskými hudebními talenty je vítěz, ale ne poražený

Vídeň – Sedm hudebních talentů se včera ve Vídni zúčastnilo finále Eurovision Young Musicians 2012, mezi nimi i česká fagotistka Michaela Špačková. I když v klání mladých evropských hudebníků nezvítězila, byl to pro Česko velký úspěch - svého zástupce mělo v soutěži teprve podruhé.

Finalisty vybírala porota minulý týden ze třinácti soutěžících, vítězů národních kol, postoupilo jich sedm. Jejich koncertování včera zahájilo vídeňský hudební festival Wiener Festwochen. Vítězem se stal norský violista Eivind Holtsmark Ringstad. Druhé místo patří rakouskému houslistovi, třetí arménskému hráči na kanun.

O další příčky se z mladých evropských talentů podělili ještě německý pianista, běloruská cimbalistka a polská flétnistka. „Byl to neskutečný zážitek, hrát tady před tisíci lidmi,“ nelituje Michaela Špačková, že její vystoupení na náměstí před vídeňskou radnicí zůstalo bez medaile.

Reportáž Ivy Zigmundové (zdroj: ČT24)

Eurovision Young Musicians 2012 věnuje Česká televize ve svém programu prostor 19. května večer na ČT2. Nejprve odvysílá dokument z národního kola, poté záznam finálového večera soutěže, kterou pořádají evropské veřejnoprávní televize sdružené v EBU (European Broadcasting Union) jako bienále již od roku 1982.

Vydáno pod