Noci literatury je do Smíchova

Praha – Knihy patnácti evropských spisovatelů v nejnovějších překladech na patnácti netradičních či běžně nedostupných místech představí 16. května Noc literatury. Šestý ročník akce, která si pokaždé vybírá jinou část Prahy, zve letos čtenáře ponocovat na Smíchov. Úryvky z vybraných děl začne patnáct herců předčítat v 18:00, vstup je volný.

„Snažíme se, abychom vytáhli z jednotlivých míst genius loci. Smíchov je spojený s industriálem, nádražím, a podle toho jsme vybírali,“ uvedla k místům čtení v bývalé dělnické čtvrti Jolana Součková, ředitelka Českého centra Praha, které je hlavním organizátorem.

Díky Noci literatury se lidé mohou po setmění podívat do pivovaru Staropramen, do tiskárny Libertas či do vodárenské Foglarovy věže. Číst se bude také v přistaveném vagonu Českých drah v zastávce Na Knížecí, jejíž budovu při té příležitosti ozvláštnili nástěnnými malbami street artisté Pasta nebo Tron.

Na všech místech se čtou nejnovější překlady evropské literatury – zastoupeno je patnáct zemí, na každém místě jedna. Návštěvníci si mimo jiné vyslechnou úryvky z románů dvou nositelů Nobelovy ceny: Josého Saramaga a Maria Vargase Llosy. „Někteří autoři, kteří budou v Noci literatury, se pak objeví na Světě knihy,“ připomněla Jolana Součková, že akce je „předskokanem“ knižního veletrhu a festivalu, který začíná 17. května. Hlavním hostem je letos Rumunsko, to ale v Noci literatury zastoupeno není.

„Spisovatelé se přijdou i osobně podívat a poslechnou si, jak čeští herci interpretují jejich texty,“ prozradila ředitelka Českého centra Praha. Lidé by tak mohli na Smíchově potkat francouzsky píšícího alžírského prozaika Boualema Sansala, nizozemskou autorku Annu Enquistovou nebo Rakušana Josefa Haslingera.

Úryvky z překladů jejich děl budou číst čeští herci. „V Jazz Docku to bude například Daniela Kolářová, doprovázet na klavír ji bude Emil Viklický, ve Wine Food Marketu bude Ladislav Frej číst italskou literaturu, v návštěvnickém centru Staropramenu bude Jiří Ornest, ve Švandově divadle Jan Kačer,“ vyjmenovala některé ze známých osobností, které se do akce zapojily, Součková.

Čtení budou probíhat mezi 18:00 a 23:00 - v půlhodinových smyčkách, tedy na jednom místě se bude číst stále jeden text.

Rozhovor s Jolanou Součkovou, Tronem a Pastou (zdroj: ČT24)

Kromě Prahy se k Noci literatury připojila i další místa, celkem jich je 22. Například 16. května se jako jediné další město v ČR připojí Kutná Hora, kde se bude číst na pěti místech. Noc literatury se také koná, i když ne nutně ve stejný den, v zahraničí: V Berlíně, Amsterodamu, Londýně nebo Stockholmu.

Podrobnosti o programu šesté Noci literatury najdou zájemci na stránkách projektu.