Už zase zavírají muzikanty. Plastici a další hrají za Pussy Riot

Praha - V pražském Lucerna Music Baru se dnes koná koncert na podporu uvězněných hudebnic z ruské kapely Pussy Riot. Proti stíhání tří dívek zadržených při únorovém happeningu v centrálním moskevském kostele protestují organizací koncertu členové skupiny The Plastic People of the Universe (PPU) a Už jsme doma. Akce se zúčastní i Filip Topol, Vlasta Třešňák, kapely Čokovoko, Echt! a Kopir Rozsywal Bestar. Souběžně s koncertem probíhá také petice, kterou chtějí muzikanti předat na ruskou ambasádu i do Kremlu.

„Já osobně celou kauzu sleduji od počátku a hrozně mě to dožírá. Nejen to, co dělá Putin a jemu věrní, a nejen to, že církevní hodnostáři v čele s Kirillem s touto novodobou despocií kolaborují, ale i ten hysterický postoj médií a především masová netolerance většiny lidí, kteří si neuvědomují, že podstatnější než forma toho protestu je jeho obsah,“ uvedl lídr skupiny Už jsme doma Miroslav Wanek pro Týden.cz.

Vstupné na koncert za 100 korun bude použito výhradně na propagaci a produkci koncertu. Na podporu tří rockerek z Pussy Riot obviněných z výtržnictví vznikla petice, kterou podepsali členové PPU a dalších několik stovek lidí. Čeští hudebníci vyzvali muzikanty na celém světě, aby se k podpoře Pussy Riot přidali.

Stoppard: Svoboda znamená moci postavit se na odpor

Akci v Lucerna Music Baru podpořil britský dramatik Tom Stoppard, který před časem ve své hře Rock'n'Roll využil osudy skupiny Plastic People pronásledované totalitním režimem. „Je smutné, když velká silná země jedná jako malá a ustrašená. Svoboda znamená moci se svobodně vyjadřovat, kritizovat, postavit se na odpor, nebo neznamená skoro nic. Stíhání skupiny Pussy Riot působí dojmem nostalgické touhy po samovládě,“ uvedl Stoppard.

Pussy Riot byly zadrženy při happeningu v pravoslavném chrámu Krista spasitele, kde před jedním z oltářů uspořádaly improvizovaný koncert s výzvou „Bohorodičko, vyžeň Putina“. Happening měl varovat moskevskou veřejnost před rostoucím pronikáním církevního vlivu do nejvyšších pater ruské politiky.

Vystoupení ostře odsoudil představitel Ruské pravoslavné církve patriarcha Kirill, podle kterého jsou zpěvačky ztělesněním ďábla. Moskevský obvodní soud 19. dubna rozhodl o prodloužení jejich vazby. Budou-li odsouzeny, hrozí jim až sedm let vězení.

Více informací o benefičním koncertu na podporu kapely Pussy Riot hledejte na facebooku nebo na stránkách Lucerna Music Baru.