A Studio Rubín aktuálně: blonďatou bestii doplní Rathova krabice

Praha  - Všichni ho opouští, Sobotka nejvíce / pomazlí ho jedině v náručí krabice. / Je nevinný, je nevinný, / měl to být jen střik vinný. Satirický večer o „blonďaté bestii“, který uvádí A Studio Rubín, rozšíří tvůrci o novou kauzu poslance ČSSD a středočeského hejtmana Davida Ratha, kterého policie obvinila z poškozování zájmů Evropské unie, podplácení či přijetí úplatku.

Vzhledem k mimořádnému zájmu přestěhují tvůrci inscenaci do Baráčnické rychty na Malé Straně. Chtějí tam založit novou tradici politického kabaretu. Divadelní režisér Tomáš Svoboda a publicista Karel Steigerwald zareagovali na aktuální politické dění velmi rychle. "Ne každý se do kabaretu může dostat. Klíč k tomu je, že ten člověk musí udělat výraznou blbost. Tím pádem se nám krystalizuje kandidát na kabaret,“ prozradil Svoboda.

„Už dříve jsem sliboval, že tento večer budu aktualizovat podle politické situace. A tak nyní k němu přibude tato nejnovější kauza,“ uvedl Svoboda. Zvýrazní i tu její část, kdy si Rath údajně odnášel v pondělí večer vyšší finanční obnos v krabici. Poprvé se bude hrát 29. a 30. května. Jak říká Karel Steigerwald: „Je to neobyčejně zábavné, i když člověk má někdy chuť spíše brečet než se smát, ale politický kabaret má svoje pravidla a smích je úlevný.“

Zlatá česká tradice - totiž od bot krabice

„Je zajímavé, že i dnes, kdy existují různé tajemné firmy a spousta daňových rájů, přes které se dají vyprat peníze, pořád existuje zlatá česká tradice - totiž od bot krabice,“ upozornil režisér na možné motto nového představení. Chce, aby Davida Ratha ztvárnila herečka Bára Poláková.

Rathovu kauzu tvůrci kabaretu Blonďatá bestie vrací úder zatím jen volně zakomponují jako glosu do představení, které se uskuteční 16. května v Rubínu. „Až koncem měsíce se však naplno zvýrazní v novém večeru v Baráčnické rychtě. Budeme sbírat materiál a do té doby to stihneme nastudovat,“ dodal Svoboda.

Vzniká satirický večer o kauze Rath (zdroj: ČT24)