Dokumentarista Mareček boduje za hranicemi

Praha – Dva čeští elektrikáři jedou do africké osady, kde mají provést revizi místní elektrifikace. Přitom se však potýkají s panujícím chaosem zambijských obyvatelů. Tak přesně v tomto duchu se odehrává dokumentární film s názvem Pod sluncem tma režiséra Martina Marečka. S ním nyní zvítězil na mezinárodním festivalu Cronograf v Moldavsku.

Marečkův snímek mohli diváci vidět třeba na letošním domácím festivalu Jeden svět, ačkoliv má za sebou i promítání za hranicemi. V moldavské metropoli Kišiněv ocenila jeho příspěvek pětičlenná odborná porota v soutěžním klání s filmy z celé Evropy, Ameriky ale i Asie. 

„Martin Mareček tak rozšířil sbírku svých ocenění za tento snímek, která zahrnuje například Nejlepší dokument roku 2011 na festivalu v Jihlavě, Cenu české filmové kritiky, Českého lva a cenu Asociace českých filmových klubů na festivalu Finále v Plzni,“ řekl mluvčí tohoto projektu Jiří Sedlák. Nemalým duševním vítězstvím musí pro režiséra být i „desetitisící divák“, který se přišel do kina na jeho práci podívat.   

Pod sluncem tma
Zdroj: ČT24/Doc Alliance Films

Pod sluncem tma ale svůj útok na přední příčky různých ocenění zdaleka nekončí. V příštích dnech se chystá na filmový festival do Krakova. Na přelomu května a června se zase podívá do Lincolnova centra v New Yorku, kde proběhne přehlídka environmentálních snímků. 

Ačkoliv Mareček posbíral spoustu ocenění, jeho snímek Pod sluncem tma se nevyhnul ani jistým výhradám ze strany veřejnosti či kritiků. Američané dokument označili za politicky nekorektní – údajně kvůli nadávkám, které se sypou z úst obou elektrikářů. Režisér však podotýká, že vulgarity vůbec nesměřují k obyvatelům osady Mupande. Kritici podle něj bohužel nepochopili českou sebeironii a způsob, jak věci dělat – tedy „nadávat a pak to udělat“. 

Vyskytly se také negativní poznámky vůči oběma ústředním antihrdinům, kteří prý Česko nereprezentují v dobrém světle, a navíc se oproti Afričanům oblékají zanedbaně. Tyto dodatky ale nemusí tvůrce dokumentu vzhledem k jeho narůstajícímu věhlasu vůbec trápit.