Letní hudební festivaly jako komplexní zábava

Praha - Letní hudební festivaly začaly rozšiřovat nabídku zábavy. Přicházejí stále častěji s doprovodnými programy, které nesouvisejí s muzikou - třeba pouťovými atrakcemi, lety balónem nebo rajčatovými bitvami. Dá se říci, že areály českých hudebních festivalů budou letos vypadat téměř jako lunaparky. Festival Votvírák, který zahajuje sezonu hned na začátku června, láká například na mezinárodní paintballový turnaj, let balonem nebo areál s pouťovými atrakcemi.

Organizátoři předpokládají, že se lidé v létě chtějí převážně bavit, a tak vytvářejí prostor pro rozšíření zábavných kategorií. Největší žánrový festival Hiphop kemp připravuje rajčatové bitvy nebo zápasy v čokoládovém ringu. Rock for People si zájem hudebních fanoušků o doprovodný program pravidelně zjišťuje v anketách. Letos chtějí přivézt britskou skupinu, která provozuje specifickou světelnou show Lords Of Lightning. 

Ozývají se ale i kritické hlasy. „Já bych řekla, že u nás se na mimohudební aktivity zbytečně klade důraz a utrácejí se za to finanční prostředky. Měly by se spíš utratit za tu hudbu, tam bych viděla slabiny. V zahraničí tomu tak není. Tam se skutečně klade hlavní důraz na hudbu a hudební program,“ upozornila fotoreportérka Jana Kusalová. 

Reportáž Petra Meškána (zdroj: ČT24)

Ovšem zvýšený počet hudebních zahraničních hvězd takovéto kritice za pravdu nedává. Například Prague City Festival přiveze 29. června Simple Plan, kteří se do Prahy vracejí necelý rok po vyprodaném koncertě v Incheba Aréně, na kterém představili svou aktuální desku Get Your Heart On!

Francouzská zpěvačka Zaz, přezdívaná „nová Edith Piaf“, zase vystoupí na letošních Colours of Ostrava - festivalu, který se koná 12. až 15. července. Letošní Colours of Ostrava se uskuteční v novém prostřední Dolní oblasti Vítkovic. Ze zahraničních účastníků jsou potvrzeni například Bobby McFerrin, Animal Collective, The Flaming Lips, Kronos Quartet či Parov Stelar Band.

  • Letní hudební festival zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/36/3582/358159.jpg
  • Letní hudební festival zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/36/3582/358164.jpg
  • Letní hudební festival zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/36/3582/358163.jpg
  • Letní hudební festival zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/36/3582/358160.jpg

Narozeninový festival s názvem Tři sestry 27 let Open-Air se tradičně uskuteční 18. a 19. května v prostorách pražského koupaliště Džbán. První den akce přijedou pogratulovat také legendární The Toy Dolls z Velké Británie. Punkovou skupinu založenou v roce 1979 s tvorbou Tří sester spojují texty, v nichž se projevuje jejich smysl pro legraci.