Žďárské Muzeum knihy láká na interaktivní Staré pověsti české

Žďár nad Sázavou - Žďárské Muzeum knihy hostí výstavu Staré pověsti české, kterou loni v pražském Národním muzeu vidělo přes čtvrt milionu lidí. Ve Ždáru bude tato expozice, která přibližuje postavy mytických prapředků i pomocí interaktivních her, otevřena letos i během příští turistické sezony. Památník s upadající návštěvností si od ní slibuje zlepšení zájmu.

Díky výstavě si lidé mohou zajímavou formou oživit příběhy, které by měli znát. „Že to je skutečně fenomén, který po tisíc let žil s národem, stal se součástí rituálu korunovace českých králů a objevoval se i v reklamách a hloupých vtipech,“ řekl autor výstavy Petr Mašek. Exponátů je ve Žďáru kvůli menším prostorám o něco méně než v Praze. „Ale domníváme se, že se nám tady podařilo instalovat to nejzajímavější a to podstatné,“ doplnil.

Výstava nabízí setkání s bájnými postavami českých dějin počínaje praotcem Čechem. K vidění jsou výtvarná díla na motivy starých pověstí, archeologické nálezy, ale i politické vtipy. Do legend lze vstoupit i pomocí počítačových a interaktivních her. Na interaktivní mapě může návštěvník sám určit, v jaké jiné zemi se podle něj měl raději praotec Čech zastavit. Potěžkat také může Bivojova kance.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

Muzeum knihy je na žďárském zámku od roku 1957 a od té doby v něm nenastaly větší změny. Odrazilo se to v jeho popularitě. Zatímco počátkem 90. let expozicí ročně prošlo až 20 000 lidí, loni to už bylo jen asi 5 000 návštěvníků. „Bylo to i proto, že tu loni nebyla sezonní výstava,“ vysvětlil Sekera. Kvůli úsporám muselo muzeum minulý rok také snížit počet pracovníků.

Nájemní smlouva na zámecké sály ve Žďáru končí Národnímu muzeu v roce 2014. Muzeum knihy pak už asi v současné podobě ve městě nezůstane. Jak řekl majitel zámku Constantin Kinský, koncepce by se měla sjednotit tak, aby návštěvník viděl celý zámecký areál a aby v něm mohl i něco prožít. Důležitým prvkem by mělo být období baroka. „Je téměř jisté, že expozice Národního muzea, včetně unikátních předmětů, na zámku zůstane. Teď máme nějakou dobu, abychom to vyprecizovali a vypilovali tak, aby to bylo jasné tematicky,“ uzavřel generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš.