Román Jáchymov hledá spravedlnost pro české hokejisty

Praha – Historie českého hokeje vzpomíná na brankáře Bohumila Modrého jako na legendu. Jeho osoba i celý národní tým Československa ožívá v dokumentárním románu rakouského spisovatele Josefa Haslingera Jáchymov. Kniha vypráví příběh o nespravedlivém odsouzení hokejistů za údajné spiknutí v roce 1949.

Československé hokejové mužstvo přivezlo zlato z mistrovství světa. Nikdo asi tenkrát netušil, že za nějakou dobu soud pošle jedenáct z nich do tábora nucených prací v Jáchymově, kde museli zlatí medailisté těžit uran. Pár z nich nakonec položilo život v důsledku ozáření – mezi zemřelými byl právě i brankář Modrý. 

Jak se k této kauze vůbec Haslinger dostal? Ve Vídni totiž jednoho dne potkal na divadle Blanku Modrou, dceru českého gólmana. Tanečnice a choreografka mu vyprávěla smutný příběh její rodiny, a když se posléze spisovatel zastavil v Česku na výstavě jáchymovského koncentračního tábora, poznal v něm místo, kde zahynul Blančin otec. 

Následující roky trávil rešeršemi, takže se jeho dílo Jáchymov opírá o historická fakta. V určitých momentech ale s dokumentárním postupem sem tam kombinuje i fikci – nečiní tak ale ve věcech, které jsou jasně doložitelné. 

Rozhovor s Josefem Haslingerem (zdroj: ČT24)

Haslinger vzpomíná na Blančino vyprávění o tom, jak Modrému zamítl ministr Kopecký vycestovat do Kanady a následně jej se spoluhráči usvědčili ze špionáže a z údajného spiknutí. Bohumil si odnesl nejvyšší patnáctiletý trest. Nejspíš i proto, že žalobci využili určitého „kontaktu“ a napojení na dalšího sabotéra. Vykonstruovaný proces trval dva dny a nebyl přístupný veřejnosti, pouze novinářům Rudého práva. 

„Situace byla tehdy skutečně velmi těžká. Ta rodina tím byla po celou generaci postižená,“ popisuje spisovatel trápení Modrého rodiny. 

Jáchymov předčítal na Noci literatury herec Jan Budař a v publiku sklidila velkou odezvu. Dnes odpoledne navíc Haslinger vystoupí na Světu knihy, kde bude své dílo podepisovat.

Vydáno pod