Slovenské divadlo v Praze zahajuje

Praha -  Festival Slovenské divadlo v Praze, jehož 17. ročník začíná dnes večer v Divadle Bez zábradlí, představí čtyři bratislavské scény se čtyřmi komediemi. Diváci uvidí soubory Astorka Korzo '90, Studio L+S, Radošinské naivní divadlo a část souboru Slovenského národního divadla. Mezi účinkujícími se představí Božidara Turzonovová, Zuzana Kronerová či šansoniérka Szidi Tobias. Patrony přehlídky jsou Ladislav Chudík a Kamila Magálová.

Přehlídku zahájí hra Petera Quiltera Je úžasná v podání Slovenského národního divadla. V režii Jakuba Nvoty v ní excelují hlavně Kamila Magálová a Božidara Turzonovová. Příběh vypráví o výstřední a bohaté ženě, jejímž snem je vystoupit před publikem jako operní diva.

Herci Astorky Korzo '90 vystoupí v bláznivé komedii Na koho to slovo padne autora Gábora Görgeye, kterou festival uvede 21. května. Pět mladých herců pod vedením režiséra Petera Mankoveckého v něm rozehrává groteskní příběh lidí uzavřených v jedné místnosti s jedním revolverem.

Českou premiéru bude mít 2. června melancholická komedie v podání Radošinského naivního divadla Šťastné konce, kterou napsal Stanislav Štepka. Režie se ujal Juraj Nvota a jednu z hlavních rolí ztvárňuje Zuzana Kronerová. Přehlídku završí 4. června Studio L+S s komedií Prach, jejímž autorem je György Spiró a režisérem opět Juraj Nvota. V komorním příběhu o tom, co všechno se stane, když se dvěma obyčejným lidem podaří v loterii vyhrát miliony, se objeví Attila Mokos a Szidi Tobias.

Podle ředitelky přehlídky Hany Heřmánkové si festival našel své stálé diváky. „Slovenští herci jsou pro české publikum stále ikonou. Ti dříve narození si pamatují jejich výkony ve slovenských inscenacích, které kdysi vysílala vždy v pondělí Československá televize. Mladí diváci si ke slovenským hercům našli cestu díky různým seriálům,“ dodala.

Podle Ladislava Chudíka, který je patronem festivalu, Češi a Slováci potřebují udržovat kontakty pro obohacení kultur i vzájemného přátelství.

Vydáno pod