Festival Janáčkův máj odstartoval v plynojemu

Ostrava - V aule Gong, bývalém plynojemu v památkově chráněné Dolní oblasti Vítkovice v Ostravě, byl zahájen 37. ročník Mezinárodního hudebního festivalu Janáčkův máj. Symfonický orchestr hlavního města Prahy FOK s dirigentem Alanem Buribajevem a sólistou na lesní roh Radkem Baborákem uvedl ve vyprodaném sále pro 1 500 diváků Sinfoniettu Leoše Janáčka či Straussův Koncert pro lesní roh.

Koncert byl vyprodaný dlouho dopředu, stejně jako závěrečné představení, na němž 8. června v Domě kultury města Ostravy Symfonický orchestr Českého rozhlasu s dirigentem Zdeňkem Mácalem a houslistkou Sophií Jaffé zahrají například Smetanovu symfonickou báseň Vltava z cyklu Má vlast.

„Zájem o letošní festival je moc pěkný. Vyprodaný je také 31. května koncert České filharmonie s klavíristou Rudolfem Buchbinderem, určitě bude brzy vyprodán i koncert Janáčkovy filharmonie s violoncellistou Jiřím Bártou 24. května,“ řekl ředitel festivalu Jaromír Javůrek.

Bývalý plynojem v Dolní oblasti Vítkovic
Zdroj: ČT24/Janáčkův máj

Prostředí přestavěného plynojemu, kde se konal zahajovací koncert festivalu, je podle ředitele mimořádné. „Zvenku to je ještě staveniště, ale když vstoupíte dovnitř, tak je to ohromné. Jsem strašně rád, že to v Ostravě máme,“ řekl Javůrek. Uvedl, že na podzim se diváci mohou v nové aule těšit na koncert písničkáře Jaromíra Nohavici s Janáčkovou filharmonií. „Jestli všechno dobře dopadne, tak tam také nabídneme Ostravanům velký adventní koncert s krásnými vánočními melodiemi. Na příští rok tam už plánujeme akcí víc,“ řekl Javůrek.

Aula Gong v bývalém plynojemu
Zdroj: ČT24/Janáčkův máj

Festival Janáčkův máj letos nabídne dvě desítky koncertů v Ostravě i několika dalších místech Moravskoslezského kraje. Jazzový podvečer se například uskuteční v Hornickém muzeu v Ostravě-Petřkovicích, v Národním domě ve Frýdku-Místku uslyší diváci koncert Evropské hudební baroko, v chrámu sv. Mikuláše v Ludgeřovicích na Opavsku zazní varhanní recitál.