Limitovaného Batmana si koupí 100 nejrychlejších

Praha - Letošní ročník Světa knihy, který se v Praze koná od 17. do 20. května, vsadil na téma komiksu. Téma stoprocentně využilo nakladatelství BB/art, které ve spolupráci s komiksovým obchodem Comics Point nabízí limitovanou edici sta kusů batmanovské minisérie Ticho.

„U Batmana se plánoval dotisk a chtěl jsem to zkusit na osvědčené věci. Do budoucna bych rád dělal čtyři limitované edice do roka,“ vysvětluje iniciátor projektu Martin Buchal z BB/artu,  proč dostal šanci stát se limitovanou edicí zahraničního komiksu právě Batman.  

První část minisérie Ticho česky už jednou vyšla - roku 2004. Na aukčních serverech se její cena šplhá i do tisíců korun. Kromě limitované série se na pultech objeví klasický dotisk v měkkých deskách. Speciální vydání příběhu od Jepha Loeba a Jima Leeho v luxusní krabici s certifikátem pravosti získá jen stovka nejrychlejších. „Dlouho jsme přemýšleli, jestli neudělat 200 kusů, ale to podle mého názoru postrádá ideu limitované edice. Na české poměry je vzhledem k poměrně nízkým nákladům komiksů 100 kusů akorát,“ tvrdí Martin Buchal.

Přebal 1. vydání Batmana
Zdroj: ČT24

Problémem ovšem může být cena knihy. Jeden výtisk minisérie Batman Ticho vyjde na 1 490 korun. Za ně čtenář získá komiks v pevných deskách a ve speciální krabici, podepsaný certifikát z tiskárny cenin plus plakát, rovněž vytištěný v limitovaném nákladu. Klasické vydání v měkkých deskách bude stát 590 korun. „Náklady na výrobu byly tak vysoké, že to vůbec není o dosažení zisku. Je to spíše poděkování čtenářům za to, že si kupují naše komiksy. Přesně takhle projekty limitovaných edic fungují i v zahraničí,“ obhajuje oněch 1 490 korun Buchal.

Série Batman: Ticho bude k dostání v sobotu 19. května na veletrhu Svět knihy. Samotný prodej bude zahájen ve 13:00 na stánku obchodu Comics Point.