Zemřel bývalý zpěvák skupiny Bee Gees Robin Gibb

Londýn - Zakládající člen britské skupiny Bee Gees, zpěvák Robin Gibb v neděli zemřel ve věku 62 let. Po dlouhém boji podlehl rakovině. Oznámila to zpěvákova rodina na jeho oficiální webové stránce. Skupina zažila největší slávu v éře diskotékové hudby, ale v hudebním průmyslu působila skoro půl století. Za tu dobu prodala víc desek než Rolling Stones nebo Abba.

Zhruba před 18 měsíci diagnostikovali lékaři Gibbovi nádor na tlustém střevě. Později se rakovinné bujení projevilo i v játrech. Počátkem roku to vypadalo, jako kdyby Gibb nad nemocí zvítězil. V polovině dubna byl ale hospitalizován se zápalem plic a upadl do kómatu. Z něj se sice po několika dnech téměř zázračně probral, když mu rodina pouštěla jeho poslední skladbu The Titanic Requiem. Nakonec se ale musel podrobit ještě jedné operaci zažívacího traktu.

Robin Gibb podlehl rakovině (zdroj: ČT24)

Podobnými střevními problémy trpělo i Robinovo dvojče Maurice, který zemřel v roce 2003 na neprůchodnost střev. Právě se svými bratry Mauricem a Barrym tvořil Robin Gibb zpěvácké trio Bee Gees, které patřilo mezi nejpopulárnější hudební skupiny světa.

Vlastních alb prodali Bee Gees za celou kariéru 200 milionů kusů. Vedle toho psali pro další sólové interprety. Gibb vystupoval i sólově, jedním z jeho posledních projektů byla podpora britských veteránů, a rekviem ke stému výročí potopení Titaniku.

Britskou hudební skupinu Bee Gees, jejíž název pochází ze zkratky jména Barryho Gibba, založili bratři Gibbové v 50. letech 20. století. Svou kariéru odstartovali v Austrálii. V 60. a 70. letech se proslavili zejména disko hity z filmu Horečka sobotní noci, za které kapela Bee Gees získala cenu Grammy. Mezi nejznámější písně skupiny patří Massachusetts, To Love Somebody, How Deep Is Your Love, Stayin' Alive, Night Fever nebo Guilty. Jejich písně převzala také řada dalších umělců. Bee Gees mají svou hvězdu na hollywoodském chodníku slávy.