Režisér Rozchodu Nadera a Simin dostal v Cannes peníze na další film

Cannes - Íránský režisér Asghar Farhadi, který za svůj poslední film Rozchod Nadera a Simin získal již dříve cenu Oscar za nejlepší cizojazyčný film, dostal nyní na filmovém festivalu v Cannes cenu Evropské komise. Brusel 60 tisíci eur podpořil jeho nový filmový projekt. Na festivalu se také spekuluje, jaký film získá hlavní cenu. Za favorita je považován rakouský režisér Michael Haneke s dramatem Amour.

Asghar Farhadi začne svůj nový film natáčet na podzim v Paříži a jejím okolí. Je známo, že oscarový režisér pro něj získal slavnou oscarovou herečku Marion Cottilardovou. „Je to vynikající projekt, který má velká šance, že bude distribuován po celé Evropě,“ uvedla Androulla Vassiliouová, evropská komisařka pro kulturu.

Sám Farhadi je zatím na další informace skoupý. „Je to, jako kdybyste se ptali na dítě, které se ještě nenarodilo, těžko se mi ten film popisuje. V každém případě doufám, že bude mít dlouhý život.“ Ocenění udělovala Evropská komise letos v Cannes poprvé. Kromě íránského projektu podpořila dalších 17 snímků. Od roku 1991 investoval Brusel v rámci programu Media do evropského filmu částku přesahující 1,5 miliardy eur.

„Je obtížné vidět trpět své milované“

Za favorita na hlavní cenu festivalu je považován rakouský režisér Michael Haneke, který sklízí pochvaly za filmové drama Amour (Láska). Film zachycuje útrapy stárnoucího manželského páru ve věku kolem 80 let, kdy žena se stane závislou na trvalé péči. Haneke si z Cannes odvezl Zlatou palmu už před třemi lety za snímek Bílá stuha.

Sedmdesátiletý režisér obsadil do hlavních rolí legendy, jako jsou Isabelle Huppertová, Jean-Louis Trintignant a Emmanuelle Rivaová. „Jakmile člověk dosáhne určitého věku, musí se vypořádat s útrapami lidí, které miluje: rodičů, svého partnera. To je nevyhnutelné,“ říká Haneke. „Je velmi obtížné vidět trpět své milované.“

Alexandre Tharaud, Emmanuelle Rivaová, Michael Haneke a Jean-Louis Trintignant
Zdroj: ČT24/ISIFA

Hlavní postavy jeho filmu, Anne a George, jsou spolu už dlouho, mají dceru a stále se ještě mají rádi. Anne však jednoho dne postihne mozková mrtvice, která jí ochromí polovinu těla. Muž ji nechce dát do domova důchodců a stará se o ni sám. Ale po její druhé mrtvici se situace dramaticky zhorší.

Haneke však skládá velmi střízlivé a nesentimentální obrazy. Ukazuje se jako přesný pozorovatel všedního života. Trintignant a Rivaová ve svých rolích údajně „excelují“. Huppertová hraje jejich dceru Evu, která rodiče občas přijde navštívit do jejich bytu. „Ještě jsem nepotkal tak náročného režiséra, jako je Michael Haneke,“ říká 81letý Trintignant.

Za kopci Cristiana Mungiua

Během prvních dnů canneského festivalu, který poběží do 27. května, bylo k vidění několik silných filmů. Vysoce kritici například hodnotí dalšího účastníka hlavní soutěže, rumunské drama Beyond the Hills (Za kopci) režiséra Cristiana Mungiua, který si v roce 2007 z Cannes odvezl Zlatou palmu za film 4 měsíce, 3 týdny a 2 dny. Jeho nový snímek vypráví o dvou ženách, které spolu vyrůstaly v sirotčinci. Jedna z nich žije v pravoslavném klášteře a druhá se jí z něj snaží dostat. Dostane se přitom do ostrého konfliktu s přísnými pravidly církevního společenství.