České doteky hudby se začaly dotýkat příštího ročníku

Praha - Mezinárodní hudební festival České doteky hudby se svým rozsahem a konáním stal nejrozsáhlejším festivalem zaměřeným na klasickou hudbu v zimním období a na přelomu roku v Praze. Tradičně začíná v prosinci. O přípravě dalšího ročníku přišel do studia ČT24 informovat jeho ředitel Miroslav Matějka.

„Cílem festivalu je nabídnout vrcholnou klasickou hudbu v oblasti orchestrální, komorní a recitálové tvorby prostřednictvím adventních, vánočních, novoročních a tříkrálových koncertů. Obsahuje i své vnitřní tematické okruhy, jako jsou crossover řada, stará hudba, Hudba vánoční Prahy, Klenoty ruské hudby, cyklus 'Odešli předčasně' zaměřený na geniální osobnosti české hudby a literatury,“ informoval Matějka. 

Festival každý rok uvádí i nějakou světovou či pražskou hudební premiéru. „Rovněž se snažíme upozornit i na historii a architekturu prostor, ve kterých se festival koná. Obecní dům, Rudolfinum, Pražský hrad – Španělský sál či Rudolfova galerie, Anežský klášter, Lichtenštejnský palác, Klementinum, Strahovský klášter – Památník národního písemnictví, Národní muzeum, Chrám sv. Mikuláše či Kostel Sv. Salvátora, Dům U Kmenného zvonu, Clamm-Gallasův palác a další významné budovy jsou nedílnou součástí prezentace pražské kultury,“ dodal ředitel. 

Rozhovor s Miroslavem Matějkou (zdroj: ČT24)

Podle něj by si diváci v následujícím ročníku rozhodně neměli nechat ujít úvodní koncert na Pražském hradě 16. prosince, který je věnován houslistovi Václavu Hudečkovi, který slaví významné jubileum. Rovněž upozornil na závěrečný koncert, kterému bude dominovat uznávaná německá houslistka Sophia Jaffé. Program ovšem doplňují koncerty, které vnímání vážné hudby rozšiřují, například Radku Fišarovou s Jazz Triem doprovodí Filharmonie Hradec Králové a zábavný jistě bude i večer nazvaný Five Star Clarinet Quartet, který se odehraje 5. ledna na Novoměstské radnici. 

Vše v návaznosti na prezentaci Prahy jako dominantní metropole Střední Evropy. Festival je pravidelně spolupořádán hlavním městem Praha a Městskou částí Praha 1, podporován ministerstvem kultury a je členem Asociace hudebních festivalů ČR.

Vydáno pod