Správný mafián si musí hlídat dvě věci: čest a ženu

Tohle je otázka cti. Jack Nicholson volí mezi věrností manželce a mafii. Černá komedie jemně parodující mafiánské snímky je předposledním počinem amerického režiséra Johna Hustona. Čest rodiny Prizziů (1985) snad neurazí Velikáni filmu, na ČT2 dnes ve 20:55.

Ve filmografii Johna Hustona bychom našli řadu titulů, které vycházely z literární předlohy. Kupříkladu pro scénář k Muži, který chtěl být králem, snímku, který ČT odvysílala v pondělí jako první poctu Hustonovi, posloužila povídka Rudyarda Kiplinga. Americký režisér se inspiroval i u Tennesseho Williamse nebo Jamese Joyce. Gangsterka Čest rodiny Prizziů vznikla na motivy románu Richarda Condona, který spolupracoval i na scénáři (s Janet Roachovou).

Ve Cti rodiny Prizziů se Huston opět nedrží pouze schémat žánru – podobně jako třeba v už zmíněném Muži, který chtěl být králem je i mírně zesměšňuje. Karikováním chování postav i situací typických pro gangsterské filmy je tak Čest rodiny Prizziů zas jiným filmovým pohledem do mafiánského prostředí než Coppolův Kmotr.

  • Čest rodiny Prizziů / William Hickey, Kathleen Turnerová zdroj: ČT
  • Čest rodiny Prizziů / Jack Nicholson, Kathleen Turnerová zdroj: ČT

Charley Partanna (Jack Nicholson) je „adoptovaným“ synem široké rodiny Prizziů, vlivného mafiánského klanu v Americe. Hlava rodu Don Corrado (William Hickey) je dokonce jeho kmotrem. Stejně jako ostatní členové rodiny dělá Charley „byznys“, věta „postarej se o to, Charley“ většinou zahrnuje i nějaký ten mord, nutný k tomu, aby kšefty klapaly, jak mají.

Vypadá to na slibnou mafiánskou kariéru bez větších zádrhelů, ale pak do Charleyho života vstoupí žena, kvůli které se dostane do situace, v níž by mohl porušit základní rodinné pravidlo: my chráníme tebe, ty musíš chránit čest rodiny Prizziů. Irene Walkerová (Kathleen Turnerová) není Siciliánka, ale Polka, ovšem to je ten nejmenší problém. Charlyovo poněkud pozdní vzplanutí citů spustí události, jemuž Prizziové čelí větším či menším intrikařením. Zvlášť umně spřádá sítě Maerose Prizziová (Anjelica Hustonová), vnučka Dona Corrada a černá ovce rodiny.

Anjelice role ženy, která nezapře mafiánskou krev, vynesla Oscara za vedlejší ženský herecký výkon. Film tak získal jedinou sošku, i když nominován byl i za režii, střih a scénář, z herců pak měli naději na získání prestižního filmového ocenění ještě William Hickey a Jack Nicholson. Není bez zajímavosti, že film o mafiánském klanu byl tak trochu rodinným počinem: Anjelica, dcera Johna Hustona, byla téměř deset let životní partnerkou Nicholsona.

Ukázka z filmu Čest rodiny Prizziů (zdroj: ČT24)

PRIZZI'S HONOR. USA, 1985. Režie: John Huston. Scénář: Richard Condon, Janet Roachová podle románu Richarda Condona. Kamera: Andrzej Bartkowiak. Hudba: Alex North. Střih: Kaja Fehr, Rudi Fehr. Hrají: Jack Nicholson, Kathleen Turnerová, Anjelica Hustonová, Robert Loggia, John Randolph, William Hickey.