Udělat půl minuty Čtyřlístku trvá měsíc, říká režisér Žabka

Praha – Animovaný film Čtyřlístek ve službách krále zavede čtveřici z Třeskoprsk do doby Rudolfa II. Fifinka, Myšpulín, Pinďa a Bobík pomohou císaři zachránit korunovační klenoty před proradným alchymistou Kellym. Animace je nejprve plasticky modelována v počítači, posléze se omezí na 2D, opatří konturami a kresba tudíž vypadá moderně. „Jeden animátor většinou vyprodukuje tak půl až tři čtvrtě minuty za měsíc,“ říká režisér Michal Žabka, který byl hostem Profilu ČT24. Premiéra bude 31. ledna příštího roku.

Na filmu pracuje 15 animátorů, přičemž polovina jsou Češi a polovina ze zahraničí. V České republice jich totiž není dostatek. „Přestože se zdá, že školy chrlí každý rok davy, tak někteří chtějí být výtvarníky, někteří režiséry,“ upozorňuje Žabka.

Filmaři se snažili zachovat podobu původních postaviček, jak je roku 1969 vytvořil Jaroslav Němeček. Ten ostatně sám na filmu spolupracuje „Byl to můj dávný sen,“ podotýká ke vzniku filmu Němeček. „Čtyřlístek je kreslený se záměrem, že se jednou bude hýbat na plátně.“

Byl jsem čtyřlístkolog

V době, kdy tady začal vycházet Čtyřlístek, tak u nás téměř neexistoval komiks pro děti, připomíná Žabka. „Proto se z toho stal takový fenomén.“ Žabka si proto slibuje, že Čtyřlístek by do kin mohl přitáhnout nejen děti, ale také jejich rodiče.

Sám režisér podlehl kouzlu Čtyřlístku velice záhy. „Jsem o něco málo starší než Čtyřlístek,“ připomíná Žabka, který se narodil roku 1965. „Celé dětství jsem Čtyřlístek sbíral a byl jsem čtyřlístkolog.“ Výtečnou výtvarnou stránku doplňují podle Žabky také skvělé zápletky. Většinu scénářů v prvních desetiletích života komiksu psala Ljuba Štíplová.

Rozhovor s Michalem Žabkou (zdroj: ČT24)