Hrát si Mezi ploty je zábavné

Praha - Tradičního festivalu Mezi ploty, který se koná 26. a 27. května v areálu Psychiatrické léčebny Bohnice v Praze, se zúčastní přes 80 předních divadelních a hudebních souborů. Podle ředitele přehlídky Roberta Kozlera z pořádající společnosti Nedomysleno předčí program letošního ročníku v mnohém i to, co loni nabídl jubilejní dvacátý ročník. Na festival se například po 15 letech vrátí Divadlo Sklep.

„V hudební části vystoupí skupiny Žlutý pes, Vypsaná fiXa, Kašpárek v rohlíku, Chinaski, The Plastic People of the Universe, Marta Töpferová, Gulo čar či Toxique. Příznivci divadla uvidí ukázky různorodých oblastí dramatického umění - Besídku Divadla Sklep, vystoupení brněnského HaDivadla či Husy na provázku, ale i komorní představení Národního divadla Nezlobíš se…?, kterou napsala pro pobavení diváků i pro radost sobě ke svým loňským 88. narozeninám Luba Skořepová,“ informoval Robert Kozler.

Samostatná scéna bude věnována dětem a vedle profesionálů se v programu tradičně objeví také uskupení handicapovaných umělců. „Nedostatek financí nás už loni přinutil zrušit plzeňskou a brněnskou část festivalu. Rozšířili jsme sice program v Praze, ale přesto je to škoda,“ podotkl Kozler k nelehkému financování této zavedené akce.

Na venkovních scénách bohnického parku vystoupí během dvou festivalových dnů kolem čtyřiceti kapel i sólových hudebníků. Zastoupena bude široká škála populárních žánrů - od rocku a popu přes ska, funk a rap až po etnickou hudbu a folk.

V divadelní sekci kromě Divadla Sklep, které otevřelo pomyslné brány 1. ročníku této přehlídky v roce 1992, slibuje zajímavý zážitek původní představení Milostný trojúhelník hereckého tria Pavel Liška, Martin Zbrožek a Josef Polášek nebo ztřeštěná komedie Egona Tobiáše Denně v režii Jana Nebeského z produkce Divadla Na Zábradlí. Kromě divadelních her diváci v rámci autorských čtení uvidí také spisovatele, například Michala Viewegha a Jiřího Dědečka.

Festival Mezi ploty
Zdroj: ČT24/Mezi ploty

Protože Mezi ploty je projekt, který klade důraz na solidaritu, integraci a pomoc mezi lidmi, dostanou tradičně prostor také prezentace a prodej výrobků z chráněných dílen,  arteterapeutických ateliérů a dětských domovů, ukázky práce asistenčních, vodicích a signálních psů i výtvarné dílny se zapojením zdravotně postižených umělců.

Vstupené: jednodenní za 250 a dvoudenní za 470 korun. Při prodeji jednodenních vstupenek na místě platí zvýhodněné ceny pro rodiče s dětmi a studenty.