Začátek století začíná v Plzni

Plzeň - Jednodenní umělecký festival s názvem Začátek století, zaměřený na instalace, performance, projekce, komentované procházky, diskuse s umělci a výtvarné dílny seznamující nejmladší generaci se současným uměním, připravila Západočeská galerie v Plzni na 24. května od 13,00 do 22,00 hodin na plzeňské náměstí Republiky a okolí. Festival představuje umělce, kteří jsou mezinárodně uznávanými osobnostmi, držiteli ceny Jindřicha Chalupeckého nebo realizují svá díla ve veřejném prostoru.

„Na festivalu se také podílí kurátoři, kteří připravili pro město výtvarné dílny, komentované procházky a projekce videoartu. Festival ve veřejném prostoru je ideální možností, jak představit současné umění nejširší veřejnosti. Performance a instalace umělců, kteří vedle galerijní praxe běžně využívají veřejný prostor, jsou především zacíleny na komunikaci s divákem. Začátek století ve veřejném prostoru si tak klade za cíl přinést především nevšední zážitky obyvatelům a návštěvníkům Plzně,“ informovala kurátorka fetsivalu Denisa Václavová.

Začátek století / festival
Zdroj: ČT24/Začátek století

Festival se koná v rámci unikátního diskusního projektu KULTURQUELL – Evropský kulturní think tank. Koncepčně tak navazuje na program rozvoje kultury ve městě Plzni na léta 
2009—2019 a vzniká ve spolupráci s projektem Plzeň – Evropské hlavní město kultury 2015.