Srdce národů ožívají s tancem a hudbou

Praha – Staroměstské náměstí dnes i zítra ovládnou folklorní slavnosti. Mezinárodní festival Srdce národů letos představí dvacet čtyři souborů z více než dvaceti zemí. Akce se odehraje již počtrnácté.

Festival si klade za cíl představit folklor co nejvíce národů, národnostních menšin a etnik. Do hlavního města se tak sjedou zhruba čtyři stovky tanečníků, hudebníků a zpěváků různých národností z Evropy, ale i Afriky, Asie nebo Ameriky. 

Hlavním místem dění bude Staroměstské náměstí, ale živá rytmická vystoupení pohltí i Mariánské náměstí, TOP Hotel Praha a v neposlední řadě kostel sv. Ludmily či Divadlo na Vinohradech. A právě tam v neděli proběhne závěrečný galaprogram. 

Akce se zrodila v roce 1999 a byla výsledkem tehdejších snah o umírnění vznikajících národnostních konfliktů ve světě. Pořadatelé jsou totiž přesvědčení, že je to právě hudba, tanec a zábava, která hojí rány a vytváří porozumění i bez složitého domlouvání. Vychází také z motta: „Kdo umí chodit, umí i tančit, a kdo umí mluvit, umí i zpívat“. 

Oslavovat se ale bude i skrz doprovodný program. Na Staroměstském náměstí nemohou chybět tradiční domácí trhy s výrobky ze dřeva, kovu a keramiky. Chystá se také exhibice kostýmů a doplňků tradičních krojů, kterou doplní přednášky o účelech jednotlivých kousků. 

Příchozí se budou moci zapojit také osobně. K dispozici je učitel tance dalekého Řecka, chorvatských zpěvů a mexických serenád. Labužníci si smlsnou na ochutnávce tradičních jídel jednotlivých států.   

„Festival je výrazným signálem kladného vztahu a úcty k jednotlivým kulturám a národnostem, který si odnáší diváci i účastníci ve svých srdcích domů,“ prohlašují pořadatelé ze Slovenského sdružení Limbora.